BMI is BS: 5 weetjes over de BMI-formule

7 jan. 2020 | infographic

De geschiedenis van BMI zit vol vreemde kronkels en feiten die je wenkbrauwen doen fronsen. Hieronder vind je vijf weetjes over BMI die aantonen dat deze formule niet zo wetenschappelijk onderbouwd is als we denken …

1 – statistische formule

De formule die gebruikt wordt om BMI te berekenen is in 1835 uitgevonden door Adolphe Quetelet, een Belgische astronoom, wiskundige en statisticus. In zijn onderzoek naar ‘de gemiddelde mens’ stelde hij vast dat het gewicht van volwassenen in proportie staat met ongeveer het kwadraat van hun grootte. Het had absoluut niks met gezondheid te maken.

2 – het ‘ideale’ gewicht 

In de 19e en 20e eeuw verzamelden verzekerings- maatschappijen gegevens over het sterftecijfer van verschillende groepen mensen. Ze stelden tabellen op met het ‘ideale’ gewicht dat volgens hun onderzoek gelinkt was met het laagste sterftecijfer. Maar de mensen in deze studies waren niet representatief en de gegevens niet betrouwbaar.

3 – op de kaart in 1972

In 1972 publiceerde de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys een studie waarin hij formules vergeleek om het relatieve lichaamsgewicht van een persoon te bepalen. Hij vond die van Quetelet het meest nauwkeurige en gaf er de naam Body Mass Index (BMI) aan. Hij gaf daarbij aan dat het gezondheidsrisico pas verhoogt bij extreem onder- of overgewicht.

4 – standaarden verlaagd

In de VS had het NIH (National Institutes of Health) een standaard voor ‘overgewicht’ ingevoerd die hoger lag dan de standaard die de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte. Om dat gelijk te brengen, verlaagde het NIH in 1998 de grens van overgewicht naar 25. Van de ene dag op de andere waren daardoor ineens miljoenen Amerikanen ‘te dik’ en ‘ongezond’.

5 – link met dieetbedrijven

Zowel het NIH als de WHO baseerde zich voor de nieuwe standaarden op onderzoek en rapporten die gepubliceerd werden door commissies waarvan de meeste leden financiële banden hadden met bv. farmabedrijven die dieetpillen produceerden. De huidige BMI-standaarden hebben dus een rechtstreekse link met bedrijven uit de dieetindustrie.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe infographics?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze...

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

“Maar dik zijn is ongezond!”

“Maar dik zijn is ongezond!”

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand...