BMI is BS: 5 weetjes over de BMI-formule

7 jan. 2020 | infographic

De geschiedenis van BMI zit vol vreemde kronkels en feiten die je wenkbrauwen doen fronsen. Hieronder vind je vijf weetjes over BMI die aantonen dat deze formule niet zo wetenschappelijk onderbouwd is als we denken …

1 – statistische formule

De formule die gebruikt wordt om BMI te berekenen is in 1835 uitgevonden door Adolphe Quetelet, een Belgische astronoom, wiskundige en statisticus. In zijn onderzoek naar ‘de gemiddelde mens’ stelde hij vast dat het gewicht van volwassenen in proportie staat met ongeveer het kwadraat van hun grootte. Het had absoluut niks met gezondheid te maken.

2 – het ‘ideale’ gewicht 

In de 19e en 20e eeuw verzamelden verzekerings- maatschappijen gegevens over het sterftecijfer van verschillende groepen mensen. Ze stelden tabellen op met het ‘ideale’ gewicht dat volgens hun onderzoek gelinkt was met het laagste sterftecijfer. Maar de mensen in deze studies waren niet representatief en de gegevens niet betrouwbaar.

3 – op de kaart in 1972

In 1972 publiceerde de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys een studie waarin hij formules vergeleek om het relatieve lichaamsgewicht van een persoon te bepalen. Hij vond die van Quetelet het meest nauwkeurige en gaf er de naam Body Mass Index (BMI) aan. Hij gaf daarbij aan dat het gezondheidsrisico pas verhoogt bij extreem onder- of overgewicht.

4 – standaarden verlaagd

In de VS had het NIH (National Institutes of Health) een standaard voor ‘overgewicht’ ingevoerd die hoger lag dan de standaard die de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte. Om dat gelijk te brengen, verlaagde het NIH in 1998 de grens van overgewicht naar 25. Van de ene dag op de andere waren daardoor ineens miljoenen Amerikanen ‘te dik’ en ‘ongezond’.

5 – link met dieetbedrijven

Zowel het NIH als de WHO baseerde zich voor de nieuwe standaarden op onderzoek en rapporten die gepubliceerd werden door commissies waarvan de meeste leden financiële banden hadden met bv. farmabedrijven die dieetpillen produceerden. De huidige BMI-standaarden hebben dus een rechtstreekse link met bedrijven uit de dieetindustrie.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe infographics?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Je hebt beslist om te stoppen met diëten. Je bent het beu om altijd maar honger te hebben en hebt genoeg van continu je lichaam te haten. Je weet dat diëten je niet gelukkig maakt, dus je stopt ermee. Alleen heb je dat ondertussen al verschillende keren geprobeerd en...

10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

1 – “Hoe slechter jij je voelt over je lichaam, hoe beter dat is voor ons”Mijn lichaam is niet goed genoeg. Met die overtuiging begint voor veel mensen hun dieetverhaal. Ofwel ben je te zwaar. Of je hebt te veel cellulitis. Of je borsten zijn te klein. Of je buik te...

Recensie: De naakte waarheid (Jozefien Daelemans)

Recensie: De naakte waarheid (Jozefien Daelemans)

De ongeschreven regeltjes over onze lichamenRecensie: De naakte waarheid – body bullshit ont(k)leed (Jozefien Daelemans)We hebben allemaal wel een aantal regeltjes waar we aan moeten voldoen als het gaat om ons lichaam of uiterlijk. Zelfs als je radicaal tegen...