BMI is BS: 5 weetjes over de BMI-formule

7 jan. 2020 | infographic

De geschiedenis van BMI zit vol vreemde kronkels en feiten die je wenkbrauwen doen fronsen. Hieronder vind je vijf weetjes over BMI die aantonen dat deze formule niet zo wetenschappelijk onderbouwd is als we denken …

1 – statistische formule

De formule die gebruikt wordt om BMI te berekenen is in 1835 uitgevonden door Adolphe Quetelet, een Belgische astronoom, wiskundige en statisticus. In zijn onderzoek naar ‘de gemiddelde mens’ stelde hij vast dat het gewicht van volwassenen in proportie staat met ongeveer het kwadraat van hun grootte. Het had absoluut niks met gezondheid te maken.

2 – het ‘ideale’ gewicht 

In de 19e en 20e eeuw verzamelden verzekerings- maatschappijen gegevens over het sterftecijfer van verschillende groepen mensen. Ze stelden tabellen op met het ‘ideale’ gewicht dat volgens hun onderzoek gelinkt was met het laagste sterftecijfer. Maar de mensen in deze studies waren niet representatief en de gegevens niet betrouwbaar.

3 – op de kaart in 1972

In 1972 publiceerde de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys een studie waarin hij formules vergeleek om het relatieve lichaamsgewicht van een persoon te bepalen. Hij vond die van Quetelet het meest nauwkeurige en gaf er de naam Body Mass Index (BMI) aan. Hij gaf daarbij aan dat het gezondheidsrisico pas verhoogt bij extreem onder- of overgewicht.

4 – standaarden verlaagd

In de VS had het NIH (National Institutes of Health) een standaard voor ‘overgewicht’ ingevoerd die hoger lag dan de standaard die de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte. Om dat gelijk te brengen, verlaagde het NIH in 1998 de grens van overgewicht naar 25. Van de ene dag op de andere waren daardoor ineens miljoenen Amerikanen ‘te dik’ en ‘ongezond’.

5 – link met dieetbedrijven

Zowel het NIH als de WHO baseerde zich voor de nieuwe standaarden op onderzoek en rapporten die gepubliceerd werden door commissies waarvan de meeste leden financiële banden hadden met bv. farmabedrijven die dieetpillen produceerden. De huidige BMI-standaarden hebben dus een rechtstreekse link met bedrijven uit de dieetindustrie.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe infographics?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Een inspirerende achtergrond voor je telefoon

Een inspirerende achtergrond voor je telefoon

De ideale plek voor een positieve quote of een inspirerende afbeelding? Je telefoon natuurlijk, want die gebruik je meestal meerdere keren per dag. Download hier een van mijn designs of leer hoe je je eigen ontwerp kan maken in Canva. Ik gebruik mijn telefoon meerdere...

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Als je kritiek geeft op berichten die gaan over afvallen en diëten, lees je nogal eens de reactie dat je niet zo snel beledigd moet zijn of dat je zelf niet goed in je vel zit als je zo negatief reageert. Maar dat is een onzinnig argument dat helemaal niet klopt....

Liedjes

Liedjes

Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn om jezelf en je lichaam weer graag te zien. Zeker als je lyrics luidkeels kan meezingen die je de boodschap geven dat jij helemaal ok bent zoals je bent. Daarom vind je hier een hele lijst met body positive liedjes die je een...