Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

3 jan. 2020 | blog

Als je kritiek geeft op berichten die gaan over afvallen en diëten, lees je nogal eens de reactie dat je niet zo snel beledigd moet zijn of dat je zelf niet goed in je vel zit als je zo negatief reageert. Maar dat is een onzinnig argument dat helemaal niet klopt.

Vandaag zag ik op sociale media een reactie op een artikel over hoe iemand 30 kiko was afgevallen en hoe geweldig haar leven ineens was. De reactie ging in tegen het idee dat diëten een goede oplossing is voor dikke mensen en dat afvallen iets bewonderenswaardig is. Kortom: het was een reactie tegen de dieetcultuur en dat juich ik alleen maar toe.

Maar als dit gebeurt, dan is er altijd iemand die een tegenreactie zoals deze schrijft:

“Waarom doe je nu zo? Je moet je niet beledigd voelen. Je bent waarschijnlijk jaloers en zit zelf niet lekker in je vel, anders zou je zo niet reageren.”

Dat las ik nu ook in deze discussie. En ik wil even uitleggen waarom ik dat een vreselijk onzinnig antwoord vind.

Om te beginnen: er is niks mis met je beledigd voelen. Als een artikel of uitspraak jou persoonlijk raakt voor welke reden dan ook, dan is dat zo. Gekwetst, beledigd, aangevallen, gekrenkt, verontwaardigd … dat zijn allemaal dingen die jij mag voelen en waar je geen verantwoording voor hoeft af te leggen.

Bovendien mag je mij ook eens uitleggen hoe je niets kan voelen als je voor de zoveelste keer bevestigd krijgt dat je lichaam niet goed genoeg is.

Want dit is natuurlijk niet de eerste keer dat jij hoort dat dik zijn niet goed is en dat je zou moeten afvallen. En dat het iemand anders gelukt is om zoveel kilo kwijt te geraken, omdat ze zoveel doorzettingsvermogen had. Terwijl jij ook al elk dieet op de markt geprobeerd hebt en niet slank bent en nu denkt dat je gefaald hebt omdat jij het probleem bent …

En dat is niet per se beledigend, maar iemand die vragen stelt bij een negatieve reactie op zo’n boodschap impliceert dat je het je niet zo hard moet aantrekken.

Maar als je weer maar eens een verhaal hoort over hoe jij eigenlijk niet mag bestaan in het lichaam dat je hebt, hoe kan je dat zomaar van je af laten glijden? Dat gaat toch niet?

Maar daarnaast is er nog iets anders dat niet klopt aan dit soort reacties.

Mensen die dit schrijven, gaan er namelijk van uit dat we reageren op berichten over afvallen en diëten omdat we zelf niet lekker in ons vel zitten. Maar dat geloof ik niet.

Als je niet goed in je vel zit of zelf vindt dat je ‘te dik’ bent, dan zie je alleen maar je eigen idee bevestigd wanneer je een artikel leest over hoe geweldig het is dat iemand 30 kilo afgevallen is.

Dan plaats je geen reactie met een uitleg over hoe schadelijk deze boodschap kan zijn, omdat je dat zelf niet gelooft.

Ik weet in ieder geval dat ik dat nooit gedaan zou hebben toen ik zelf nog dacht dat mijn dikke lichaam iets was om me over te schamen en daarom elk dieet probeerde waarover ik hoorde. Slank worden was het doel en diëten de manier om dat te bereiken, dat wás gewoon zo. Daar stelde niemand zich vragen over – ook ik niet.

De kritiek op dieetberichten komt volgens mij dan ook van mensen die net wél goed in hun vel zitten en vrede hebben met hun lichaam. Zij zien het grotere geheel van onze dieetcultuur, want het is pas als je afstand hebt genomen van het slankheidsideaal, dat je er kritiek op kan uiten.

Wanneer ik reageer op uitspraken die diëten verheerlijken, doe ik dat daarom ook niet voor mezelf, maar voor mensen die nog niet zover staan.

Ik reageer om te laten zien dat dit soort berichten niet normaal zouden moeten zijn, dat er ook een andere manier is om te kijken naar dik zijn, en dat we dit niet moeten pikken.

Ik reageer dus niet omdat ik me beledigd voel of omdat ik zelf niet goed in mijn vel zit, maar omdat ik wil ingaan tegen de dieetcultuur. Dit is voor mij geen persoonlijke kwestie, maar een manier om andere mensen bewuster te maken van de schadelijke boodschappen die er in onze cultuur verspreid worden over dik zijn en diëten.

Ik vind het dus héél vervelend wanneer mensen zeggen dat je niet zo beledigd mag zijn en overdrijft als je tegen de boodschap van diëten ingaat, want daarmee tonen ze aan dat ze geen enkele rekening houden met mensen die gevoelig zijn voor dit thema.

Laat je dus niet misleiden door dit soort argumenten, want ze kloppen niet. Jij hebt alle recht om je beledigd te voelen en ik hoop dat we met z’n allen nog veel gaan reageren op ideeën die door onze dieetcultuur verspreid worden.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze...

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

“Maar dik zijn is ongezond!”

“Maar dik zijn is ongezond!”

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand...