Selecteer een pagina

Maak je eigen zelfzorgpakket

15 jul. 2020 | DIY

Een zelfzorgpakket is een toolbox die jou helpt om jezelf te verzorgen op dagen waarop het allemaal niet zo goed gaat – want die hebben we allemaal weleens. En dan is het handig als je niet te veel moet nadenken over hoe je de dag zonder al te veel kleerscheuren kan doorkomen. 

We hebben allemaal weleens een dag waarop we ons niet goed voelen. Dat je al bij het wakker worden voelt dat het niks gaat worden. Dat je zonder energie maar wat ronddoolt in huis. En dat geen enkel idee interessant lijkt om te doen.

Op dagen waarop je je leeg voelt, verdien jij het om jezelf te verzorgen op wat voor manier dan ook. Alleen is het soms moeilijk om ter plekke te beslissen wat ‘jezelf verzorgen’ dan betekent. Op zulke momenten is het gemakkelijker om al een heel aanbod klaar te hebben, zodat jij maar hoeft te kiezen wat je op dat moment aanspreekt.

En dat is wat een zelfzorgpakket voor je doet: op momenten dat je zelf niet de energie hebt om te bedenken hoe je jezelf het beste kan verzorgen, kan je grijpen naar een toolbox met allerlei hulpmiddelen.

Wat er juist in je toolbox terechtkomt, is natuurlijk heel persoonlijk. Maar zorg ervoor dat er spullen in zitten die je een goed gevoel geven en je helpen om een zware dag door te komen.

Niet veel inspiratie? Dan helpt het korte stappenplan hieronder je hopelijk op weg.

Stap 1 – spullen verzamelen

De inhoud van mijn zelfzorgpakket
Affirmaties om jezelf mee op te peppen

Verzamel allerlei spullen die jou helpen om jezelf te verzorgen op momenten dat je je niet zo goed voelt. Dat kan van alles zijn, want jezelf verzorgen kan op verschillende manieren gebeuren, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en/of spiritueel.

In mijn zelfzorgpakket heb ik voorlopig deze dingen gestoken: een selfcare-lijstje met allerlei dingen die ik graag doe, een zakje thee om me eraan te herinneren dat ik moet drinken, een fotoboekje met foto’s erin van mezelf en mijn familie, een kaartje dat ik gekregen heb en me happy maakt, een blad met vrolijke stickers en affirmaties (zoals ‘jij bent helemaal ok zoals je bent, nu, op dit moment’), en een zelfgemaakt poppetje waar ik vrolijk van word.

Hier vind je nog enkele andere ideeën om je zelfzorgpakket te vullen:

– papieren zakdoekjes

– een boek

– een kleurboek met kleurpotloden

– nagellak

complimentjes aan jezelf

– dagboek

– chocolade of snoepjes

– (geur)kaars

– gezichtsmasker

– stressballetje

– foto’s

– teddybeer

– souvenirs

– een lijst van boeken die je graag leest, playlists die op je telefoon staan en/of films die je graag ziet

– een lijst met telefoonnummers en/of namen van mensen die je kunnen helpen

– een toiletzakje met een tandenborstel en tandpasta, een klein doosje shampoo, douchegel, bodylotion, etc.

Stap 2 – een doos zoeken

Steek je zelfzorgpakket in een mooi jasje

Zoek nu iets wat groot genoeg is om al je verzamelde spullen in te leggen. Dat kan een doos zijn, maar bijvoorbeeld ook een mandje, een leuke tote bag, een kistje, een schoenendoos of eender wat je in huis hebt. Ik heb voor mijn zelfzorgpakket een leeg bakje wasmiddel genomen en daar de stickers van afgedaan.

Je kan het uiteraard ook nog verder versieren zodat het helemaal iets persoonlijks wordt. Ik had geen decoratiemateriaal in huis toen ik dit maakte, dus dat ga ik zeker nog in een later stadium doen.

Stap 3 – je zelfzorgpakket vullen

Steek nu al je spullen in je (versierde) doos en voilà … je hebt nu je eigen zelfzorgpakket! Als je nu nog eens een dag hebt waarop je je niet zo goed voelt, kan je je zelfzorgpakket erbij nemen en jezelf goed verzorgen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe doe-het-zelf-projecten?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

Lees meer
“Maar dik zijn is ongezond!”

“Maar dik zijn is ongezond!”

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand...

Lees meer
Te dik voor het pretpark

Te dik voor het pretpark

Niet alle attracties in een pretpark zijn gebouwd met dikke mensen in gedachten en dat geeft ons heel wat stress. Zoveel zelfs dat we een dagje fun met familie of vrienden liever aan ons voorbij laten gaan of dat we vinden dat het onze eigen fout is dat we ergens niet...

Lees meer