Maak je eigen zelfzorgpakket

15 jul. 2020 | DIY

Een zelfzorgpakket is een toolbox die jou helpt om jezelf te verzorgen op dagen waarop het allemaal niet zo goed gaat – want die hebben we allemaal weleens. En dan is het handig als je niet te veel moet nadenken over hoe je de dag zonder al te veel kleerscheuren kan doorkomen. 

We hebben allemaal weleens een dag waarop we ons niet goed voelen. Dat je al bij het wakker worden voelt dat het niks gaat worden. Dat je zonder energie maar wat ronddoolt in huis. En dat geen enkel idee interessant lijkt om te doen.

Op dagen waarop je je leeg voelt, verdien jij het om jezelf te verzorgen op wat voor manier dan ook. Alleen is het soms moeilijk om ter plekke te beslissen wat ‘jezelf verzorgen’ dan betekent. Op zulke momenten is het gemakkelijker om al een heel aanbod klaar te hebben, zodat jij maar hoeft te kiezen wat je op dat moment aanspreekt.

En dat is wat een zelfzorgpakket voor je doet: op momenten dat je zelf niet de energie hebt om te bedenken hoe je jezelf het beste kan verzorgen, kan je grijpen naar een toolbox met allerlei hulpmiddelen.

Wat er juist in je toolbox terechtkomt, is natuurlijk heel persoonlijk. Maar zorg ervoor dat er spullen in zitten die je een goed gevoel geven en je helpen om een zware dag door te komen.

Niet veel inspiratie? Dan helpt het korte stappenplan hieronder je hopelijk op weg.

Stap 1 – spullen verzamelen

De inhoud van mijn zelfzorgpakket
Affirmaties om jezelf mee op te peppen

Verzamel allerlei spullen die jou helpen om jezelf te verzorgen op momenten dat je je niet zo goed voelt. Dat kan van alles zijn, want jezelf verzorgen kan op verschillende manieren gebeuren, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en/of spiritueel.

In mijn zelfzorgpakket heb ik voorlopig deze dingen gestoken: een selfcare-lijstje met allerlei dingen die ik graag doe, een zakje thee om me eraan te herinneren dat ik moet drinken, een fotoboekje met foto’s erin van mezelf en mijn familie, een kaartje dat ik gekregen heb en me happy maakt, een blad met vrolijke stickers en affirmaties (zoals ‘jij bent helemaal ok zoals je bent, nu, op dit moment’), en een zelfgemaakt poppetje waar ik vrolijk van word.

Hier vind je nog enkele andere ideeën om je zelfzorgpakket te vullen:

– papieren zakdoekjes

– een boek

– een kleurboek met kleurpotloden

– nagellak

complimentjes aan jezelf

– dagboek

– chocolade of snoepjes

– (geur)kaars

– gezichtsmasker

– stressballetje

– foto’s

– teddybeer

– souvenirs

– een lijst van boeken die je graag leest, playlists die op je telefoon staan en/of films die je graag ziet

– een lijst met telefoonnummers en/of namen van mensen die je kunnen helpen

– een toiletzakje met een tandenborstel en tandpasta, een klein doosje shampoo, douchegel, bodylotion, etc.

Stap 2 – een doos zoeken

Steek je zelfzorgpakket in een mooi jasje

Zoek nu iets wat groot genoeg is om al je verzamelde spullen in te leggen. Dat kan een doos zijn, maar bijvoorbeeld ook een mandje, een leuke tote bag, een kistje, een schoenendoos of eender wat je in huis hebt. Ik heb voor mijn zelfzorgpakket een leeg bakje wasmiddel genomen en daar de stickers van afgedaan.

Je kan het uiteraard ook nog verder versieren zodat het helemaal iets persoonlijks wordt. Ik had geen decoratiemateriaal in huis toen ik dit maakte, dus dat ga ik zeker nog in een later stadium doen.

Stap 3 – je zelfzorgpakket vullen

Steek nu al je spullen in je (versierde) doos en voilà … je hebt nu je eigen zelfzorgpakket! Als je nu nog eens een dag hebt waarop je je niet zo goed voelt, kan je je zelfzorgpakket erbij nemen en jezelf goed verzorgen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe doe-het-zelf-projecten?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

“Ik daag je uit,” zei ik zonder te aarzelen, “om vanaf nu elke avond naar de frituur te rijden en frieten te gaan halen.”Ik was aan het bellen met een vriendin en ze had me net verteld dat ze die week al drie keer naar de frituur geweest was. En dat ze dat eigenlijk...

Lees meer
Quiz: 10 wist-je-datjes

Quiz: 10 wist-je-datjes

Een korte quiz met 10 vragen die iets te maken hebben met dik zijn. Bijvoorbeeld over de Fat-in, de Venus van Willendorf en het eerste anti-dieetboek. Hoeveel kan jij er juist beantwoorden? Wil je op de hoogte blijven van nieuwe...

Lees meer