“Maar dik zijn is ongezond!”

16 dec. 2020 | #DikVanAntwoord

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand het tegen jou zegt.

“Maar dik zijn is ongezond!”

Als er één argument is dat altijd, maar dan ook altijd ter sprake komt als het gaat om dik zijn, dan is het wel gezondheid. In discussies over gewicht lijkt plots iedereen geïnteresseerd in de gezondheid van dikke mensen en de oplossing is altijd dat we moeten afvallen. Je kan hierover een heel boek schrijven, maar dit zijn voor mij de vier belangrijkste punten als reactie op het gezondheidsargument:

1- Diëten is ook slecht voor je gezondheid

Diëten werkt niet, dat weten we ondertussen al lang. Als je op dieet gaat, is de kans dan ook heel groot dat je na een tijdje weer bijkomt. En dan ga je opnieuw op dieet en kom je opnieuw bij. Dat heet jojoën en kan slechter zijn voor je gezondheid dan gewoon dik zijn en op gewicht blijven.

2- Stigma is ook slecht voor je gezondheid

Er bestaan heel wat vooroordelen over dikke mensen, niet alleen in onze maatschappij in het algemeen, maar ook specifiek in de zorgsector. En dat is niet zonder gevolgen. Want stigma heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid, o.a. omdat het ervoor kan zorgen dat dokters je anders (en minder goed) behandelen.

3- Gezonde gewoontes dragen bij aan je algemene gezondheid, ongeacht je gewicht

Onderzoek toont aan dat gezonde gewoontes bijdragen aan je algemene gezondheid, ongeacht je gewicht. Het gaat daarbij om gevarieerd eten, voldoende bewegen, niet roken en gematigd drinken. Dus ook als je dik bent en deze gezonde gewoontes hebt, draagt dat bij aan je gezondheid.

4- Gezondheid is meer dan alleen je fysieke gezondheid

Je emotionele en mentale welzijn maken ook deel uit van je algemene gezondheid. Als je op dieet staat, dan krijg je een verstoorde relatie met eten én met je lichaam, je bent geobsedeerd door eten, je leert af hoe je naar je lichaam moet luisteren, je laat leuke dingen aan je voorbij gaan omdat je vindt dat je te dik bent, … Dat zijn dingen die niemand ‘gezond’ zou noemen.

Gezondheid is dus een heel complex gegeven en roepen dat dik zijn ongezond is, gaat voorbij aan een heleboel nuances.

Bovendien is het ook zo dat niemand de volledige controle heeft over z’n gezondheid, want ook slanke mensen en mensen die gezond leven, worden ziek.

En last but not least: je bent niemand gezondheid verschuldigd. Ook als je ongezond bent, verdien je het om gelijkwaardig en met respect behandeld te worden. Want iemand die ‘gezond’ is, is op geen enkele manier ‘beter’ dan iemand die ‘ongezond’ is.

Maar uiteraard kan kan je in een discussie ook gewoon zeggen:

Ben jij mijn dokter? Nee? Hou je ongeïnformeerde mening dan voortaan maar gewoon voor jezelf!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze...

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

Te dik voor het pretpark

Te dik voor het pretpark

Niet alle attracties in een pretpark zijn gebouwd met dikke mensen in gedachten en dat geeft ons heel wat stress. Zoveel zelfs dat we een dagje fun met familie of vrienden liever aan ons voorbij laten gaan of dat we vinden dat het onze eigen fout is dat we ergens niet...