Selecteer een pagina

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

7 jun. 2021 | dieetcultuur

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze willen afvallen om hun algemene conditie te verbeteren.

De gedachte is namelijk dat dun zijn automatisch betekent dat je een betere conditie hebt en dus niet meer *extra* aan je conditie hoeft te werken. Terwijl je ook gewoon je conditie kan verbeteren als je dik bent – zonder dat je daarvoor moet afvallen. En niet alleen door in de fitness op een loopband te gaan staan; er zijn genoeg andere manieren die je helpen om niet meer buiten adem te geraken wanneer je bijvoorbeeld de trap neemt. Maar blijkbaar is dat niet de juiste manier om het gewenste resultaat te bereiken.

Veel mensen steken liever tijd en geld in diëten en afvallen om hun doel te bereiken, want dan komt het resultaat vanzelf. Dat ze daardoor ook een verstoorde relatie krijgen met eten en hun lichaam, lijkt een bijkomstigheid die geen verdere kritiek vereist. Dat het resultaat hoogst waarschijnlijk maar tijdelijk is, lijkt een argument dat niet belangrijk genoeg is om over na te denken. Dat er ook een duurzaam alternatief is om die betere conditie te krijgen, lijkt een idee dat niet de moeite is om te overwegen.

We beginnen nog liever aan een dieet dat op lange termijn ons algemeen welzijn schaadt, omdat we denken dat we daardoor automatisch een resultaat gaan behalen dat we ook op andere, duurzamere manieren kunnen bereiken. Dat is hoe diep onze dieetcultuur zit. En ik vind dat enorm triest.

Ook interessant:

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...

Dik Gelukkig Bingokaart

Dik Gelukkig Bingokaart

Maak zo snel mogelijk een rij vol door de opdrachten in elk vakje uit te voeren. Je kan daarbij horizontaal, verticaal en diagonaal werken. En uiteraard mag je de kaart zo vaak mogelijk vol maken als je maar wilt!Even wat meer uitleg over deze bingokaart ...Het...

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Als je stopt met diëten geef je het idee op van je droomlichaam en het gelukkige leven dat daarbij hoort. Het is logisch dat je dat heel moeilijk vindt, maar het zorgt ervoor dat je uiteindelijk enkel zo wél gelukkig kan zijn.Stel je eens voor dat je gestopt bent met...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.