Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

7 jun. 2021 | dieetcultuur

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze willen afvallen om hun algemene conditie te verbeteren.

De gedachte is namelijk dat dun zijn automatisch betekent dat je een betere conditie hebt en dus niet meer *extra* aan je conditie hoeft te werken. Want ook als je dik bent, kan je je conditie verbeteren – zonder dat je daarvoor moet afvallen. En niet alleen door in de fitness op een loopband te gaan staan; er zijn genoeg andere manieren die je helpen om niet meer buiten adem te geraken wanneer je bijvoorbeeld de trap neemt. Maar blijkbaar is dat niet de juiste manier om het gewenste resultaat te bereiken.

Veel mensen steken liever tijd en geld in diëten en afvallen om hun doel te bereiken, want dan komt het resultaat vanzelf. Dat ze daardoor ook een verstoorde relatie krijgen met eten en hun lichaam, lijkt een bijkomstigheid die geen verdere kritiek vereist. Dat het resultaat hoogst waarschijnlijk maar tijdelijk is, lijkt een argument dat niet belangrijk genoeg is om over na te denken. Dat er ook een duurzaam alternatief is om die betere conditie te krijgen, lijkt een idee dat niet de moeite is om te overwegen.

We beginnen nog liever aan een dieet dat op lange termijn ons algemeen welzijn schaadt, omdat we denken dat we daardoor automatisch een resultaat gaan behalen dat we ook op andere, duurzamere manieren kunnen bereiken. Dat is hoe diep onze dieetcultuur zit. En ik vind dat enorm triest.

Ook interessant:

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

“Maar dik zijn is ongezond!”

“Maar dik zijn is ongezond!”

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand...

Te dik voor het pretpark

Te dik voor het pretpark

Niet alle attracties in een pretpark zijn gebouwd met dikke mensen in gedachten en dat geeft ons heel wat stress. Zoveel zelfs dat we een dagje fun met familie of vrienden liever aan ons voorbij laten gaan of dat we vinden dat het onze eigen fout is dat we ergens niet...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.