Selecteer een pagina

Afvallen voor een betere conditie: onze dieetcultuur in actie

7 jun. 2021 | dieetcultuur

Als je aan mensen vraagt waarom ze willen afvallen, zijn er een hele hoop die als antwoord geven dat ze niet meer buiten adem willen zijn wanneer ze de trap nemen, gaan wandelen, achter hun kleinkind aan rennen, en nog meer van die dingen. Met andere woorden: ze willen afvallen om hun algemene conditie te verbeteren.

De gedachte is namelijk dat dun zijn automatisch betekent dat je een betere conditie hebt en dus niet meer *extra* aan je conditie hoeft te werken. Want ook als je dik bent, kan je je conditie verbeteren – zonder dat je daarvoor moet afvallen. En niet alleen door in de fitness op een loopband te gaan staan; er zijn genoeg andere manieren die je helpen om niet meer buiten adem te geraken wanneer je bijvoorbeeld de trap neemt. Maar blijkbaar is dat niet de juiste manier om het gewenste resultaat te bereiken.

Veel mensen steken liever tijd en geld in diëten en afvallen om hun doel te bereiken, want dan komt het resultaat vanzelf. Dat ze daardoor ook een verstoorde relatie krijgen met eten en hun lichaam, lijkt een bijkomstigheid die geen verdere kritiek vereist. Dat het resultaat hoogst waarschijnlijk maar tijdelijk is, lijkt een argument dat niet belangrijk genoeg is om over na te denken. Dat er ook een duurzaam alternatief is om die betere conditie te krijgen, lijkt een idee dat niet de moeite is om te overwegen.

We beginnen nog liever aan een dieet dat op lange termijn ons algemeen welzijn schaadt, omdat we denken dat we daardoor automatisch een resultaat gaan behalen dat we ook op andere, duurzamere manieren kunnen bereiken. Dat is hoe diep onze dieetcultuur zit. En ik vind dat enorm triest.

Ook interessant:

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Wanneer dikke mensen zich niet zo goed in hun voelen, is de oplossing duidelijk: op dieet gaan en afvallen. Maar daarmee ga je voorbij aan het werkelijke probleem en help je jezelf op lange termijn helemaal niet vooruit.Je voelt je al een tijdje niet meer zo goed in...

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Wil je graag bewegen, maar is een zware workout in de fitness geen optie voor jou? Dan zijn er online voldoende alternatieven te vinden waar je rustig in je woonkamer mee aan de slag kan, zoals yoga of stoelenfitness. Hier vind je vier YouTube-kanalen om je daarbij te...

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

We weten ondertussen dat gewicht niet gelijkgesteld mag worden aan gezondheid, maar wat als je dik bent en ook een aandoening hebt die geassocieerd wordt met gewicht, zoals diabetes? Dan nog is de oplossing niet om af te vallen.Dik zijn staat niet automatisch gelijk...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.