Over mij

Hallo! Mijn naam is Veerle Metten.

Ik ben 20 jaar van mijn leven op dieet geweest.

En ik ben nog altijd dik.

Dat is een van de minst interessante dingen aan mij, maar het heeft wel voor een groot stuk mijn leven bepaald. Want omdat ik dik was, ging ik op dieet. Dat hoorde zo.

En vanaf dat moment was ik altijd bezig met eten en afvallen. Met cijfertjes op de weegschaal en punten tellen. Met mezelf onzeker voelen en nooit tevreden zijn over mijn lichaam.

Het zorgde er ook voor dat ik een compleet verstoorde relatie met eten ontwikkelde, al had ik dat toen natuurlijk niet door …

Maar wat ik ook deed, ik werd niet slank.

Ik viel weleens heel wat kilo’s af, maar die kwamen na een tijdje ook weer allemaal terug. Met nog wat extraatjes. Geen enkel dieet hielp, en toch bleef ik telkens opnieuw proberen.

Tot ik op een avond op een blog terechtkwam over body positivity. Ik weet niet meer of die term specifiek gebruikt werd, maar het ging over jezelf en je lichaam aanvaarden als je dik bent. En via haar blog klikte ik door naar andere blogs. 

Ik leerde daar over body positivity, maar nog meer over fat acceptance. Over hoe we in een wereld leven die niet gemaakt is voor dikke mensen. Over hoe diëten helemaal niet werkt en de onderzoeken die daarnaar gedaan zijn. Over hoe problematisch het schoonheidsideaal is. En nog zo.veel.meer.

Het waren dingen die ik nog nooit in mijn leven gehoord had. Maar ze raakten me tot diep in mijn binnenste.

Hoe meer ik erover las, hoe meer ik overtuigd geraakte van dit radicale idee: ik kon gelukkig zijn als dikke vrouw, zonder dat ik daarvoor moest diëten en afvallen.

Maar alle informatie die ik vond, was in het Engels. Dus ik begon op te zoeken wie daarover zoal schreef in het Nederlands. Dat bleek bijna niemand te zijn.

En ik vond dat vrouwen in België en Nederland deze boodschap óók moesten horen, dus uiteindelijk heb ik de stap gezet om zelf een blog te beginnen. Want zelfs als ik maar één dikke vrouw kon helpen om zichzelf graag te zien, dan was mijn opzet geslaagd.

Het beviel me zo goed, dat ik na een tijdje voelde dat ik méér wilde doen met Dik Gelukkig. Het was meer geworden dan een hobby, meer dan een blog.

Ik verdiepte me daarom nog verder in het onderwerp. Ik las boeken en artikelen. Ik schreef me in voor de online opleiding bij het Institute for the Psychology of Eating en bij Be Nourished. Ik volgde het Babecamp van Virgie Tovar. Ik deed de online cursus van Fiona Willer over wetenschappelijk onderzoek. En zo blijf ik bezig om steeds meer te weten te komen over lichaamsbeeld, gewichtsdiscriminatie, diëten en nog zoveel meer.

Op die manier kan ik jou helpen om je weer goed te voelen in je vel en je recht te houden in deze wereld, en probeer ik bij te dragen aan een maatschappij waarin je onvoorwaardelijk jezelf mag zijn.

Want dat recht hebben we allemaal.

Interessante weetjes

Wereldburger

Ik ben geboren en opgegroeid in België. Ik heb 4 jaar in New York gewoond en nu zit ik in Genève, Zwitserland.

Jane Austen

Ik ben een ongelofelijke fan van Jane Austen en vind het heerlijk om me te laten meeslepen in haar verhalen.

Vlaggen

Ik ken alle vlaggen van de wereld. Ik heb ze ooit eens geleerd voor een pub quiz en nu ken ik ze dus allemaal.

Dierenvriend

Ik hou van dieren (met uitzondering van spinnen en muggen) en kijk er naar uit om ooit weer katten te hebben.

Ik hou niet van

koffie, asperges, bier (en andere alcohol eigenlijk ook niet echt), shoppen, grote menigten en egoïstische mensen.

Ik ben zot op

pasta, watermeloen, Côte d’or chocolade, Disney, de zomer (zolang het niet té heet is) en teenslippers.

Ballerina

Ik heb jaaarenlang klassiek ballet gevolgd en dansen is nog altijd mijn favoriete manier van bewegen.

Dik én gelukkig

Ik ben dik én gelukkig, en dat is zowat het meest revolutionaire dat ik ooit gedaan heb in mijn leven 🙂

Onvoorwaardelijk jezelf durven zijn. Dat is waar ik jou mee wil helpen.

Je leren hoe je op dit moment kan leven in het lichaam dat je nu hebt. En bijdragen aan een maatschappij waarin dat mag, zonder schaamte en zonder verontschuldiging.

Wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.