Dappere dikkerdjes

12 feb. 2020 | video

Heb je ook al gemerkt dat dikke mensen soms moedig of dapper genoemd worden wanneer ze gewone alledaagse dingen doen, zoals in een bikini op het strand verschijnen? Dat is eigenlijk geen compliment, maar toch vind ik dat het de waarheid is.

Uitgeschreven tekst

Intro

Nee, natuurlijk zou het geen compliment moeten zijn dat dikke mensen moedig zijn als ze gewone alledaagse dingen doen, maar als je ziet hoe dikke mensen bekeken en behandeld worden in onze maatschappij, vind ik wel dat het de waarheid is.

Tekst

Dikke mensen worden nogal eens dapper of moedig genoemd wanneer ze dingen doen die eigenlijk heel gewoon zijn, zoals bijvoorbeeld een bikini dragen of een crop top dragen. En in de fat positive community wordt dat niet geapprecieerd. Want dit ‘compliment’ geef je namelijk nooit aan dunne mensen. En daarmee geef je dus aan dat dikke mensen de uitzondering zijn, dat ze anders zijn, en dat is inderdaad niet het idee dat we in stand willen houden.

Maar heel eerlijk? Ik vind dat er wel waarheid in zit. Dikke mensen die het zelfvertrouwen hebbenom in bikini of crop top rond te lopen, zijn over het algemeen heel moedig.

Want we zijn allemaal opgegroeid in dezelfde maatschappij waarin slank nu eenmaal het schoonheidsideaal is. Dikke mensen die dus het zelfvertrouwen hebben om onvoorwaardelijk zichzelf te zijn, in welke vorm dan ook, die hebben waarschijnlijk al een vrij lange weg van zelfliefde en zelfacceptatie achter de rug. En dat op zich vind ik al moedig, want dat wil zeggen dat je tegen de stroom ingaat, dat je blijft doorgaan, ondanks dat je weet dat je tegenkanting kan verwachten.

En daarnaast is het ook gewoon zo dat dikke mensen anders behandeld worden in onze maatschappij. We weten dat we commentaar gaan krijgen op eender wat we ook doen, zeker als het iets is waarbij we ons niet schamen voor ons lichaam. En als je er dan voor kiest om dat toch te doen, terwijl je weet dat er kritiek op gaat komen … ja, dat vind ik persoonlijk best moedig.

Nu, uiteraard ben ik het er wel mee eens dat we moeten stoppen om dit te zeggen, want met dit soort uitspraken blijven we het verschil tussen dik en dun bevestigen en dat is net waar we vanaf willen. Ik pleit er dus absoluut mee voor om te blijven uitleggen aan mensen waarom ze dit beter niet zeggen of waarom we moeten stoppen om dit te zeggen.

Maar hoewel het dus geen compliment zou moeten zijn dat je als dik persoon moedig bent omdat je gewone alledaagse dingen doet, is het op dit moment in onze maatschappij wel de waarheid.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe video’s?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

“Maar dik zijn is ongezond!”

“Maar dik zijn is ongezond!”

In #DikVanAntwoord ga ik in op veelgehoorde opmerkingen die dikke mensen te horen krijgen. Niet omdat ik me wil verdedigen tegen mensen die deze zever verkondigen, maar wel om jou te bewapenen met informatie en kennis, zodat jij een antwoord kan geven wanneer iemand...

Lees meer