Selecteer een pagina

Dappere dikkerdjes

12 feb. 2020 | dieetcultuur

Heb je ook al gemerkt dat dikke mensen soms moedig of dapper genoemd worden wanneer ze gewone alledaagse dingen doen, zoals in een bikini op het strand verschijnen? Dat is eigenlijk geen compliment, maar toch vind ik dat het de waarheid is.

Uitgeschreven tekst

Nee, natuurlijk zou het geen compliment moeten zijn dat dikke mensen moedig zijn als ze gewone alledaagse dingen doen, maar als je ziet hoe dikke mensen bekeken en behandeld worden in onze maatschappij, vind ik wel dat het de waarheid is.

[muziek]

Dikke mensen worden nogal eens dapper of moedig genoemd wanneer ze dingen doen die eigenlijk heel gewoon zijn, zoals bijvoorbeeld een bikini dragen of een crop top dragen. En in de fat positive community wordt dat niet geapprecieerd. Want dit ‘compliment’ geef je namelijk nooit aan dunne mensen. En daarmee geef je dus aan dat dikke mensen de uitzondering zijn, dat ze anders zijn, en dat is inderdaad niet het idee dat we in stand willen houden.

Maar heel eerlijk? Ik vind dat er wel waarheid in zit. Dikke mensen die het zelfvertrouwen hebbenom in bikini of crop top rond te lopen, zijn over het algemeen heel moedig.

Want we zijn allemaal opgegroeid in dezelfde maatschappij waarin slank nu eenmaal het schoonheidsideaal is. Dikke mensen die dus het zelfvertrouwen hebben om onvoorwaardelijk zichzelf te zijn, in welke vorm dan ook, die hebben waarschijnlijk al een vrij lange weg van zelfliefde en zelfacceptatie achter de rug. En dat op zich vind ik al moedig, want dat wil zeggen dat je tegen de stroom ingaat, dat je blijft doorgaan, ondanks dat je weet dat je tegenkanting kan verwachten.

En daarnaast is het ook gewoon zo dat dikke mensen anders behandeld worden in onze maatschappij. We weten dat we commentaar gaan krijgen op eender wat we ook doen, zeker als het iets is waarbij we ons niet schamen voor ons lichaam. En als je er dan voor kiest om dat toch te doen, terwijl je weet dat er kritiek op gaat komen … ja, dat vind ik persoonlijk best moedig.

Nu, uiteraard ben ik het er wel mee eens dat we moeten stoppen om dit te zeggen, want met dit soort uitspraken blijven we het verschil tussen dik en dun bevestigen en dat is net waar we vanaf willen. Ik pleit er dus absoluut mee voor om te blijven uitleggen aan mensen waarom ze dit beter niet zeggen of waarom we moeten stoppen om dit te zeggen.

Maar hoewel het dus geen compliment zou moeten zijn dat je als dik persoon moedig bent omdat je gewone alledaagse dingen doet, is het op dit moment in onze maatschappij wel de waarheid.

Ook interessant:

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Wil je graag bewegen, maar is een zware workout in de fitness geen optie voor jou? Dan zijn er online voldoende alternatieven te vinden waar je rustig in je woonkamer mee aan de slag kan, zoals yoga of stoelenfitness. Hier vind je vier YouTube-kanalen om je daarbij te...

Lees meer
Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

We weten ondertussen dat gewicht niet gelijkgesteld mag worden aan gezondheid, maar wat als je dik bent en ook een aandoening hebt die geassocieerd wordt met gewicht, zoals diabetes? Dan nog is de oplossing niet om af te vallen.Dik zijn staat niet automatisch gelijk...

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.