Selecteer een pagina

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

27 sep. 2022 | buitenwereld

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld geeft.

 

De geweldige vrijheid die je voelt wanneer je leert om je dikke lichaam te accepteren, is onbeschrijfelijk. Je durft weer te gaan zwemmen, je kan weer zonder stress naar feestjes, je draagt met plezier een opvallend gele rok, je geniet zonder schuldgevoel van een pak frieten. De energie die je kwijt was aan je zorgen maken over je lichaam en wat andere mensen ervan vinden, kan je nu besteden aan leuke dingen waar je blij van wordt.

Het enige probleem: de rest van de wereld is niet altijd mee met jouw zelfacceptatie. En dat betekent dat je als dikke persoon nog steeds zal ervaren dat je niet altijd welkom bent in onze maatschappij, bijvoorbeeld wanneer mensen opmerkingen geven over je lichaam.

Geen magische oplossing

Dikke mensen krijgen al heel lang – subtiel en soms helemaal niet subtiel – de boodschap dat hun lichaam niet goed genoeg is. Als je dan een opmerking krijgt over je gewicht of als je weer eens de onmenselijke commentaren leest onder een artikel dat over dikke mensen gaat, dan kan je daar niet ongevoelig voor blijven. Dat gaat over jou als persoon, dus natuurlijk trek je je dat aan!

Soms hoor je dan weleens het goedbedoelde advies dat je gewoon van jezelf moet houden en je niks moet aantrekken van wat anderen zeggen. En in theorie is dat natuurlijk een heel mooie gedachte, maar je kan gewoon niet verwachten dat persoonlijke opmerkingen iemand nooit raken.

Zelfliefde is geen teflon-laag die je eventjes over je heen kan spuiten zodat alles langs je af glijdt. Het is geen wondermiddel waarmee je volledig gepantserd door het leven trekt. Het zorgt er niet op magische wijze voor dat je ongevoelig bent voor opmerkingen van anderen. Dikke mensen zijn mensen met gevoelens, geen teflon-pannen.

Zelfliefde als hulpmiddel

Zelfliefde helpt je wél om sneller over die dingen heen te komen. Want als jij wéét en voelt dat jij er helemaal mag zijn zoals je nu bent, dan blijven die opmerkingen minder lang hangen. Ze komen soms nog altijd hard binnen, maar ze worden ook vrij snel weer weggeduwd door je eigen stem die zegt dat jij wél mag bestaan, ook als je dik bent. Dat jouw lichaam niet het probleem is, maar wel onze maatschappij waarin het normaal gevonden wordt om opmerkingen te geven over dikke mensen.

Wanneer je jezelf en je lichaam accepteert, sta je sterker in je schoenen en dat is waar het allemaal om draait. Het doel is niet dat er nooit nog iets je kan raken, maar wel dat je er beter mee om kan gaan en er gemakkelijker overheen komt. Dát is waar zelfliefde en zelfacceptatie je mee kan helpen. En dat begint allemaal met de simpele (maar revolutionaire) gedachte dat jij dik én gelukkig mag zijn.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...