Selecteer een pagina

Eeuwenoud dieetleed

24 nov. 2022 | dieetcultuur

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze dieetcultuur.

1558

Vergeelde cover van het boek 'Discoris della vita sobria del sig. Luigi Cornaro' uitgegeven in 1591 in Padua.

Discorsi della vita sobria

Luigi Cornari publiceerde het boek ‘Discorsi della vita sobria’, waarin hij pleit voor een sober leven nadat hij daarmee zelf veel afgevallen was. Per dag at hij ongeveer 340 gram aan voedsel en dronk hij ongeveer 400 ml wijn.

1727

Thomas Short

In 1727 dacht Thomas Short dat moerassige gebieden een oorzaak waren van ‘obesitas’ en je die dus moest vermijden. In zijn boek ‘A discourse concerning the causes and effects of corpulency’ schreef hij:

“Corpulency may be promoted, not only by a foggy air, but by the constant air of wet, flat, and marshy countries, as Holland…”

De cover van de tweede editie van het boek 'A Discourse Concerning the Causes and Effects of Corpulency: Together with The Method for Its Prevention and Cure' geschreven door Thomas Short, M.D. en uitgegeven in Londen.

1757

Cover van het boek 'A Discourse on the Nature, Causes and Cure of Corpulency' geschreven door Malcolm Flemyng, M.D. en uitgegeven in Londen.

Malcolm Flemyng

In zijn boek ‘A discourse on the nature, causes and cure of corpulency’ raadde Malcolm Flemyng in 1757 mensen aan om zeep opgelost in water te drinken. Want, zo dacht hij, om af te vallen moet je overtollige olie uit je lichaam verwijderen en vermits zeep dat doet met vlekken op kleren werkt dat ook in je lichaam.

1863

William Banting

In 1863 schreef William Banting een boekje genaamd ‘Letter on Corpulence, addressed to the public’. Daarin beschreef hij een dieetplan dat hij volgde waarmee hij veel afgevallen was (in essentie een low-carb dieet) en het werd een bestseller.

Cover van de derde editie van het boek 'Letter on Corpulence, addressed to the public' geschreven door William Banting en uitgegeven in Londen.

1890’s

Een oude advertentie voor de 'Moleskin Cloth Obesity Belt'. Er wordt beschreven dat de riem gebruikt wordt door 'corpulent people' door die rond de buik te spannen, zodat vet geen plaats meer heeft om zichzelf op te hopen. Verder worden er twee modellen beschreven, eentje dat $2.45 kost en een goedkoper model van $1.45 dat gemaakt is van goedkoper materiaal.

Obesity belt

In de jaren 1890 kwam er een ‘obesity belt’ op de markt. Deze riem was “used to advantage by corpulent people” en werd rond de buik gespannen zodat er geen plaats meer was “for surplus fat to accumulate”.

Phytoline

In diezelfde tijd was er ook Phytoline: dieetpillen die arseen en strychnine (beide giftige stoffen) bevatten, alsook karmozijnbes (met een laxerend effect). Maar volgens de advertentie heeft dit product uiteraard geen “evil after-effects whatsoever” …

Een vintage advertentie van Phytoline, "a powerful anti-fat". Er wordt vermeld dat het product is erkend door de Medical Profession als de enige remedie voor obesitas die "will absorbe the fatty tissue in a great degree". Er wordt ook uitgelegd dat het hoofdbestanddeel de bessen zijn van de phytolacca decandra en dat het verkocht wordt door apothekers.

1900

Advertentie voor 'Dr. Walter's Rubber Garments' met als resultaat 'reduce your flesh'. Voor elk lichaamsdeel is er iets beschikbaar: je boezem, armen, enkels, dubbele kin, heupen ... Een 'brassiere' kost $7 en een 'chin reducer' $2.50.

Rubberen ondergoed

Begin 1900 waren rubberen ‘kledingstukken’ een trend. Het idee was dat het rubber je deed zweten waardoor je zou afvallen, maar in de praktijk zorgde het er vooral voor dat je huid beschadigd geraakte en gemakkelijker kon zweren en infecteren.

1910’s

Horace Fletcher

In 1913 raadde Horace Fletcher aan om op je voedsel te kauwen tot het zo goed als vloeibaar was. Eerst zei hij dat je 32 keer moest kauwen (één keer voor elke tand), maar later ging het tot 100 keer per hap. Deze methode om af te vallen werd bekend als ‘fletcherism’.

Zwart-wit foto van een witte man in een licht pak. Hij draagt een bijbehorende lichte hoed en lichte schoenen, en heeft een wandelstok vast.
Een boek met een roze cover en bovenaan een zwart vlak met de titel en auteur van het boek: Diet and Health With Key tot the Calories, Lulu Hunt Peters, A.B., M.D. Onderaan staat in zwarte letters 'Watch your weight'.

Calorieën tellen

In 1917 verscheen het boek ‘Diet and Health With Key to the Calories’ van Lulu Hunt Peters. Zij introduceerde het concept van calorieën tellen in de context van voedsel. Je at vanaf nu dus geen snee brood meer, maar “100 calories of bread”.

1920’s

Badzout

Rond 1920 kwamen er verschillende soorten badzout op de markt die je beloofden dat je daarmee zou afvallen.

In theorie dan, want in de praktijk blijken zout, maïszetmeel, bicarbonaat en citroenzuur niet echt geschikt om “nearly two pounds per bath” te verliezen …

Advertentie voor Slim Figure Bath, aka Schlankheitsbad, want dit was een sensatie uit Europa die volledig onschadelijk is volgens Duitse en Engelse artsen. Ze benadrukken dat het geen badzout is (maar zeggen ook niet wat het dan wél is) en dat het wetenschappelijk getest is in "America's foremost and best equipped hospitals".
Advertentie voor een dieetpil: "No need to be fat. No need to diet or of going through unpleasant exercises. There is a far more pleasant way of fat reduction - Marmola Prescription Tablets".

Dieetpillen

Rond 1925 had je dieetpillen, waaronder Marmola, “the easy and pleasant way to reduce”.

Behalve dan dat het gemaakt was van schildklierextract, wat zorgde voor een verhoogd hartritme, abnormale hartkloppingen, pijn in de borstkas, hoge bloeddruk en de dood. Oeps.

Graybar Stimulator

Nog steeds in de jaren 1920 had je ook de Graybar Stimulator: een machine waarbij je een riem rond je middel moest hangen en wanneer je de machine aanzette, trilde die waardoor je vet zou ‘oplossen’.

Advertentie voor de Graybar Stimulator, "a bargain in health", met een foto van een (dunne) vrouw die de machine aan het gebruiken is. De tekst legt uit hoe de machine werkt en dat je slechts enkele minuten per dag nodig hebt om al resultaten te behalen.
Advertentie voor Fatoff, "a delightful experience to go through". In het midden staat een grote pot Fatoff getekend met aan de linkerkant twee dikke vrouwen en een dikke man en rechts diezelfde personen maar dan dun, waarbij dus een voor-en-na-situatie uitgebeeld wordt.

Zeep en crèmes

Nog meer wondermiddeltjes die populair waren in de jaren ’20: zeep en crèmes die ervoor zorgden dat je ging afvallen.

Ook al werkten de producten niet, de namen – zoals ‘La-Mar Reducing Soap’ en ‘Fatoff’ – lieten in ieder geval niets aan de verbeelding over.

Zuignapmassage

Dr. Lawson’s Guaranteed Fat Reducer was een soort zuignap die werkte als een vacuüm-massage wanneer je die op je lichaam plaatste.

Het doel was “to dissolve superfluous fat from the system” en als je na 11 dagen geen resultaten zag, dan kreeg je je geld terug.

Advertentie van de Dr. Lawton's Guaranteed Fat Reducer. Bovenaan staat in het groot ‘Are you worrying over being fat?' en daarna wordt er uitgelegd dat je niet zwaar moet sporten, jezelf niet moet uithongeren, of geen gevaarlijke pillen moet nemen om af te vallen, maar dat dit 'not electrical' apparaat 'positively reduces excess flesh and at the same time vitalizes the muscles and enlivens blood circulation, giving an all-round healthy and vigorous feeling'.
'Get thin to music' belooft deze advertentie van Wallace Reducing Records. 'No starvation diets or drugs' en je krijgt er zelfs een testimonial bij van Mrs. Betty Blazek uit Chicago die 40 pounds in drie maanden kwijt is met behulp van de Wallace Method.

Begeleide oefeningen op muziek

Met de Wallace Reducing Records kon je oefeningen doen op muziek (en bijbehorende instructies).

Het resultaat: ‘Reduce spare-tire waistline and bulging hips. Regain a slender figure. Feel better the first day, weigh less in a week’

Sigaretten

Sigaretten werden vanaf 1929 gepromoot als een manier om af te vallen. Lucky Strike, een sigarettenmerk, bracht een hele reeks advertenties uit met de slogan:

“To keep a slender figure no one can deny…reach for a lucky instead of a sweet.”

Advertentie van Lucky Strike sigaretten waarop bovenaan een dunne vrouw te zien is met kort, zwart, krullend haar en getuite lippen. Eronder staat een pakje sigaretten afgebeeld met daaronder de tekst: It's toasted. No throat irritation – no cough.

1930’s

Advertentie voor Redusols met ‘guaranteed weight reduction’. Links zit een dunne vrouw in een sexy pose met blote benen. De rest van de advertentie is tekst die uitlegt hoe veilig deze pillen zijn: Now you can take off pounds of ugly fat ... this safe, easy, quick way!

Dinitrophenol

In 1933 kwamen er dieetpillen op de markt met dinitrophenol, een chemische stof die je metabolisme spectaculair verhoogt.

Veelvoorkomende bijwerking: cataract. En de dood, want het verbrandt je van binnenuit.

En het is nog altijd te koop.

William Hay

William Hay kwam in 1935 met het idee dat je niet gelijktijdig koolhydraten en eiwitten mocht eten, omdat het menselijke lichaam dat niet aan kan en zou zorgen voor een ‘digestive explosion’.

Zwart-wit foto van een witte, kalende man in een pak met een das. Hij draagt een bril, houdt beide handen in zijn broekzakken en kijkt recht in de camera.

1940

'Be fit & slim by taking bile beans' schreeuwt deze advertentie. De galbonen worden omschreven als 'vegetable pills' die je 's avonds moet innemen 'to slim while you sleep'. Deze pillen 'disperse unwanted fat' én 'purify and enrich the blood'.

Galbonen

Bile beans ( = galbonen) waren uitgevonden om galaandoeningen te behandelen, maar kregen in 1940 een update als dieetpil. Het was eigenlijk gewoon een laxeermiddel met enkele smaakstoffen eraan toegevoegd zoals pepermunt en drop.

1950’s

Magic Couch

Mr. Stauffer’s Magic Couch werd populair in de jaren 1950 als een manier “to idle away unwanted inches”. Het is een soort bank die trilt en als je erop gaat liggen krijg je het effect van “essential exercise without lifting a finger”.

Een voor-en-na-advertentie van een zeker Lada McCutcheon uit California die zegt: "When I weighed 186, cars all but ran over me when I crossed the street. Now they slam on the brakes." Ze voegt er nog aan toe dat haar nieuwe figuur en persoonlijkheid haar de man heeft gebracht met wie ze nu getrouwd is.
Advertentie met een oranje achtergrond en in grote gele letters: Chew gum, reduce up to 5 lbs. a week with Dr. Phillips Reducing Plan. Aan de linkerkant is een dunne, witte vrouw te zien met daarover de kadertekst: No drugs, no starving, no massage, no exercise, no steaming, no laxatives. Voor $2 had je genoeg om 25 dagen te kauwen.

Kauwgum

“It’s fun to reduce with kelpidine chewing gum!”

Met het dr. Phillips Reducing Plan moest je elke dag drie ’tasty, well-balanced’ maaltijden eten en als je tussendoor zin had in een ‘fattening snack’, moest je in de plaats op deze kauwgum – van zeewier – kauwen.

1960’s

Amfetamines

Rond 1960 werd reclame gemaakt voor amfetamines om je honger te stillen en zo gewicht te verliezen.

Dat het zorgde voor hoge bloeddruk en psychoses, en dat je er ook verslaafd aan kon geraken, moest je er ook wel bij nemen natuurlijk …

Advertentie voor Biphetamine "when round figures need scaling down". Bovenaan zie je een voorstelling van twee voeten op een weegschaal en onderaan wordt uitgelegd hoe deze pillen zorgen voor 'appetite control'.
Cover van het boek 'Calories don't count'. De titel staat in het groot geschreven met daaronder een tekst in kleinere letters die uitlegt dat je vet moet eten om af te vallen en hoe dr. Taller dat in het boek gedetailleerd uitlegt.

‘Calories don’t count’

In 1961 publiceerde Herman Taller het boek ‘Calories don’t count’, waarin hij zei dat je zoveel mocht eten als je wilde, zolang je daarbij ook saffloerolie innam (wat hij uiteraard verkocht).

Taller werd later veroordeeld voor ‘mail fraud’.

Hypnose

Edwin Baron kwam in 1964 uit met zijn LP ‘Reduce through listening’. Hij liet je daarmee volledig ontspannen om dan uiteindelijk de boodschap te geven dat “you will be unable to eat sugar, starches, fats or oils”.

Je werd dus een beetje gehypnotiseerd, zeg maar.

Cover van de LP 'Reduce through listening'. Het belooft een eenvoudige methode te zijn dat 'helps you develop a dislike for fattening foods'. Door dagelijks naar deze plaat te luisteren zou je je kilo's zien wegsmelten.

1970’s

Verpakking waarop een man en een vrouw te zien zijn tegen een rode achtergrond. De vrouw zit op een hoge kruk en de man staat achter haar en ze dragen beiden de Wonder Sauna Hot Pants. Het lijkt op een blauwe opblaasmatras voor in het zwembad, maar dan in de vorm van een broek die tot aan de knieën komt. Het klinkt heel belachelijk en dat is het ook.

Opblaasbare rubberen shorts

Yep, dat heb je goed gelezen.

De makers van de Wonder Sauna Hot Pants gingen in de jaren ’70 terug naar het idee dat je centimeters kon verliezen door het overtollige vet rond je buik en heupen uit te zweten.

Sexy pineapple diet

In 1970 publiceerden Inge en Sten Hegeler uit Denemarken het boek ‘The Sexy Pineapple Diet’. Daarmee zou je afvallen, meer energie en ‘sexual capacity’ krijgen.

Waarom ananas? Omdat ananas met slagroom op dat moment een populair dessert was.

Cover van het boek 'The Sexy Pineapple Diet'. Het heeft een lichte kleur en er staat een foto van een dunne, witte vrouw op die recht in de camera kijkt en een schijf ananas in haar mond heeft. Onder de foto staat de tekst: The revolutionary new method of keeping slim and erogetic. (En geen paniek als je niet weet wat 'erogetic' betekent, want dat woord bestaat helemaal niet.)
Advertentie voor de Slimmers Glove System: A slimmer you ... begins with your next bath. Helemaal onderaan staat een foto van een dunne vrouw in een bad vol badschuim die haar been omhoog houdt en met de handschoen over haar been wrijft. De rest van de tekst gaat over cellulitis (hoewel dat woord nooit gebruikt wordt) en promoot de rest van de kit, waaronder de Slimmers Glove Creme en de Slimmers Glove Figure Guide.

Scrubhandschoen

De Slimmers Glove System uit 1974 is in essentie een scrubhandschoen. Daarmee zou je kilo’s en centimeters verliezen én je cellulitis – ‘fatty bulges that cling to your waistline, hips and thighs’ – verminderen. Het werd gepromoot als een European Home Beauty Spa.

The Last Chance Diet

Met The Last Chance Diet van Roger Linn uit 1976 dronk je enkel Prolinn, een vloeibare proteïnemix, wat neerkwam op 400 calorieën per dag.

Het was gemaakt van gemalen slachtafval, zoals hoeven, hoorns en beenderen.

Gevolg: bijna 60 mensen zijn hieraan gestorven.

Cover van het boek 'The Last Chance Diet' ... "when everything else fails". De ondertitel zegt dat het een revolutionaire aanpak is om gewicht te verliezen.
Een tekening van een meisje of vrouw die een dubbele boterham met kaas en groenten vasthoudt. De bovenste snee dient als tekstvlak waarin de titel geschreven staat met daaronder de tekst: An entirely new and revolutionary approach to weight control.

‘More of Jesus, less of me’

‘More of Jesus, less of me’ is een boek uit 1976 waarin o.a. een voorbeeldcontract staat dat je met de duivel kan afsluiten en de tip om in de supermarkt enkel eten te kopen “that you think Jesus, Peter or Paul would buy”.

Vision-Dieter bril

In de jaren 1970 had je voor $19,95 de Vision-Dieter Glasses, een bril met één blauw en één bruin glas.

Die specifieke kleuren zouden zorgen voor een “low-level confusion in the subconscious” waardoor je minder honger zou hebben en dus zou gaan afvallen.

Foto van een dunne, witte vrouw met blonde haren die de Vision-Dieter glasses draagt. Het lijkt op een zonnebril met lichte glazen, eentje blauw en eentje bruin.

2007

Drie dunne vrouwen zitten naast elkaar, elk op een Hawaii Chair waarbij hun middel een draaiende beweging maakt.

Hawaii chair

“If you can sit, you can get fit” beloofde de Hawaii Chair in 2007.

Het zitvlak van deze stoel draait rond in een cirkelbeweging, zodat je middel continu in beweging is alsof je de hula danst

(vandaar de link met Hawaii – en ja, dat is wrong on so many levels).

Ook interessant:

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...