Selecteer een pagina

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

25 feb. 2021 | gezondheid

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona krijg?

De vaccinaties voor COVID-19 zijn ondertussen al een tijdje bezig en de meest kwetsbare individuen staan overal boven aan de lijst om een prikje te krijgen. Bij die groep horen ook dikke mensen, en meer specifiek mensen met een BMI boven de 30 of 40 (afhankelijk van waar je woont).

Dat is een logische beslissing, want een hoog BMI wordt al vanaf het begin van de corona-pandemie benoemd als een grote risicofactor. Als dikke mensen meer kans hebben om het virus op te lopen, waarom zouden we dan niet als een van de eersten een vaccin krijgen?

Voorkruipen is niet eerlijk

Toch bestaat daar discussie over, want niet iedereen vindt dat dikke mensen voorrang moeten krijgen bij de vaccinatie, inclusief dikke mensen zelf.

Het voelt voor hen als voorkruipen, zeker wanneer ze alleen dik zijn en geen andere aandoeningen hebben. Dan zouden mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekte het harder nodig hebben, omdat zij al een jaar binnen zitten. Alleen wordt in dat argument vergeten dat veel dikke mensen óók al een jaar bijna niet buiten komen omdat ze bang zijn om corona te krijgen. We horen al sinds het begin van de pandemie dat we meer kans hebben om het virus op te lopen én slechtere uitkomsten kunnen verwachten, waardoor veel dikke mensen zich al heel lang angstig voelen en zoveel mogelijk risico willen vermijden.

Bovendien denk ik ook niet dat iemand anders eerder een vaccin krijgt als ik mijn plaats zou afstaan. Er zijn heel wat factoren die meespelen bij een beslissing om een vaccin toe te dienen, zoals hoeveel vaccins er beschikbaar zijn, welk vaccin effectief is voor welke doelgroep, waar de vaccins bewaard en geplaatst kunnen worden, en waarschijnlijk nog een hoop dingen. Wanneer ik mijn beurt oversla, is het dus niet zo dat iemand met een chronische ziekte automatisch mijn afspraak zou krijgen.

Ongelijkwaardige behandeling

Maar de belangrijkste reden waarom ik vind dat dikke mensen prioritair een vaccin moeten krijgen, draait om gewichtsdiscriminatie in de zorg.

Vóór de COVID-pandemie zijn er namelijk al enorm veel voorbeelden te vinden van dikke patiënten die geen goede zorg krijgen enkel en alleen vanwege hun gewicht. Hoe kan ik er dan zeker van zijn dat ik nu wél gelijkwaardig behandeld ga worden als ik met corona naar het ziekenhuis moet?

En dat is echt geen absurde redenering, want er zijn het afgelopen jaar verschillende artikelen gepubliceerd waarin openlijk bevraagd wordt of dikke mensen wel een ventilator of zelfs maar een ICU-bed verdienen. Want – zo luidt de redenering – als je dik bent, dan heb je dat zelf gezocht. Het is een teken dat je jezelf niet verzorgt en dat je je gezondheid niet serieus neemt. En waarom moet de zorg daarvoor opdraaien?

Dat is nu met de vaccins niet anders. Wanneer er een artikel verschijnt waarin uitgelegd wordt dat dikke mensen voorrang krijgen bij de coronavaccinaties, dan zijn de reacties op sociale media onmenselijk. Ik ga het hier allemaal niet herhalen, maar in het kort komt het erop neer dat ze het een schande vinden dat daarmee ongezond gedrag beloond wordt.

Er mag in onze maatschappij openlijk gediscussieerd worden over de vraag of dikke mensen wel het recht hebben om geholpen en beschermd te worden in deze wereldwijde crisis – alsof ze het hebben over mensen die niet echt bestaan en wij het niet kunnen lezen of horen. En niemand die zich ook maar een seconde afvraagt hoe zulke uitspraken ons raken.

Terwijl ik je kan verzekeren dat het enorm pijnlijk is om te zien dat je waardigheid als mens zo publiekelijk in vraag gesteld wordt.

Eindelijk een voordeel

En dat is trouwens geen probleem dat zich enkel beperkt tot dikke mensen. Ook mensen met een beperking of mensen die op een andere manier erg kwetsbaar zijn en deel uitmaken van gemarginaliseerde groepen, krijgen continu tussen de lijntjes door te horen dat hun leven misschien niet zo waardevol is als dat van andere mensen die wel ‘gezond’ zijn. Het is tijdens de coronacrisis nog maar eens duidelijk geworden dat niet iedereen in onze maatschappij als gelijkwaardig beschouwd wordt.

Dus ja, als ik sinds het begin van deze pandemie continu bang gemaakt word over hoeveel risico ik heb om COVID op te lopen, niet zeker weet of ik wel de juiste zorg krijg áls ik het zou oplopen, en ik daardoor amper buiten gekomen ben en mijn familie en vrienden al meer dan een jaar niet heb kunnen zien, dan neem ik dat vaccin van zodra het kan.

De maatschappij laat me al heel mijn leven lang weten dat mijn lichaam iets is waarover ik me zou moeten schamen. Dus als ik nu eindelijk een voordeel kan halen met datzelfde lichaam, dan grijp ik die kans, zonder ook maar een grammetje schuldgevoel.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...