Selecteer een pagina

Te dik voor het pretpark

5 nov. 2020 | buitenwereld

Niet alle attracties in een pretpark zijn gebouwd met dikke mensen in gedachten en dat geeft ons heel wat stress. Zoveel zelfs dat we een dagje fun met familie of vrienden liever aan ons voorbij laten gaan of dat we vinden dat het onze eigen fout is dat we ergens niet in passen. Maar ons lichaam is hier niet het probleem.

Een dagje uit naar het pretpark. Veel mensen worden al enthousiast bij het idee alleen. Maar voor dikke mensen is het nogal eens een bron van stress, want: “Ga ik wel in de attracties passen?”

Zo’n fun dagje uit begint voor ons dikwijls met een uitgebreide zoektocht op het internet. Eerst even kijken op de website van het pretpark zelf om te zien of je daar iets meer te weten komt over hoe dik-vriendelijk ze zijn. Dat levert meestal niet veel op, dus ga je op zoek naar filmpjes en blogartikelen van andere dikke mensen die ook al naar dat pretpark geweest zijn. Of misschien bestaat er wel een Facebook-groep of een forum waar je een antwoord kan vinden op de vraag of de veiligheidsriem wel over je buik past. En zelfs als je alle informatie gelezen hebben die je maar kan vinden, ben je meestal nog zenuwachtig om te gaan, omdat het dan nog altijd kan ‘mislopen’.

The walk of shame

De grote schrik is dat je aanschuift voor een attractie en dat, als het jouw beurt is, blijkt dat het veiligheidsmechanisme niet klikt, wat zoveel betekent als: je bent te dik voor deze attractie.

En dan kan je maar één ding doen: uit de attractie stappen voor het oog van alle andere mensen die wél in de attractie passen en de menigte die nog staat aan te schuiven. Je zakt al door de grond van schaamte als je er nog maar aan dénkt! Het is misschien zelfs genoeg om helemaal niet mee te gaan naar het pretpark …

Als je niet in een pretparkattractie past, is de kans groot dat je je lichaam gaat vervloeken en de schuld gaat geven van alles. Alleen zit het échte probleem ergens anders, namelijk dat pretparkbouwers geen rekening houden met dikke mensen. Dat is hún verantwoordelijkheid, niet die van jou of je lichaam. Dikke mensen hebben altijd al bestaan en pretparkbouwers weten dat we bestaan. Toch kiezen ze ervoor om ons buiten te sluiten. Dat is hún keuze.

En ik wil niet horen dat het moeilijker is om veilige attracties te bouwen die geschikt zijn voor dunne én dikke mensen, of dat zoiets te veel zou kosten. We bouwen constructies van meer dan 20 verdiepingen hoog en we schieten mensen de ruimte in – je gaat me echt niet wijsmaken dat we dan geen pretparkattracties kunnen ontwerpen waar dunne én dikke mensen in passen. Bovendien zijn er al verschillende pretparken die dit gedaan hebben en bestaan er al attracties die aangepaste stoelen hebben waar dikke mensen (beter) in passen. Het is dus niet onmogelijk en wanneer een pretpark ervoor kiest om hierin niet te investeren ligt dat dus aan hen, niet aan jou.

Jouw lichaam is niet het probleem

Toch zijn er veel dikke mensen die het zo niet zien: zij vinden dat het probleem wel bij zichzelf ligt en dat ze maar gewoon moeten afvallen om in de attracties te passen.

En dat snap ik, maar het is geen oplossing. Want dan ga je op dieet en moet je minstens een jaar lang afzien om zoveel gewicht te verliezen dat je wél in alle attracties past. En voor wat? Om één, twee of misschien drie keer naar dat pretpark te gaan? Want daarna kom je waarschijnlijk weer bij (diëten werkt namelijk niet) en dan zit je met hetzelfde probleem waarmee je begonnen was.

Jouw lichaam is dus – zoals altijd – niet het probleem. En ik weet dat je daar weinig aan hebt op het moment dat je voor een attractie staat waar je niet in past. Op dat moment is de pret ver te zoeken, maar dan nog blijft de verantwoordelijkheid liggen bij de pretparkbouwers. Dat helpt je jammer genoeg niet om op magische wijze toch die attractie te doen, maar door dat in je hoofd te houden, zorg je er in ieder geval wel voor dat jij je lichaam niet als het probleem ziet. Want denk eraan: jij bent echt niet ineens minder waard omdat je niet past in een pretparkattractie.

Ook interessant:

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...

Dik Gelukkig Bingokaart

Dik Gelukkig Bingokaart

Maak zo snel mogelijk een rij vol door de opdrachten in elk vakje uit te voeren. Je kan daarbij horizontaal, verticaal en diagonaal werken. En uiteraard mag je de kaart zo vaak mogelijk vol maken als je maar wilt!Even wat meer uitleg over deze bingokaart ...Het...

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Als je stopt met diëten geef je het idee op van je droomlichaam en het gelukkige leven dat daarbij hoort. Het is logisch dat je dat heel moeilijk vindt, maar het zorgt ervoor dat je uiteindelijk enkel zo wél gelukkig kan zijn.Stel je eens voor dat je gestopt bent met...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.