Terugbetaling maagoperatie voor jongeren: onbegrijpelijk advies van het KCE

13 jun. 2019 | blog

Verschillende Vlaamse kranten kopten vandaag dat maagoperaties voor jongeren terugbetaald zouden moeten worden. Ik vind niet dat ‘maagoperatie’ en ‘jongeren’ in één zin thuishoren, dus ik vroeg me af waarop deze claim gebaseerd is. Jammer genoeg is mijn zoektocht geen hoopgevende ontdekking …

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft een rapport gepubliceerd waarin ze het advies geven om de regels rond terugbetalingen van maagoperaties in België aan te passen. Zij zeggen dat maagoperaties werken en dat die in bepaalde gevallen ook voor jongeren terugbetaald moeten worden, zodat zij niet moeten wachten tot ze 18 zijn.

Ik heb het persbericht op hun website eens gelezen en ik kan er gewoon écht niet bij hoe mensen tot de conclusie komen dat maagoperaties werken. Een aantal voorbeelden van wat er te lezen valt:

“[…] de persoon valt gemiddeld bijna 18 kg na 1 jaar en 28 kg na 2 jaar meer af dan na een niet-chirurgische aanpak. Nadien is er dan meestal wel een beperkte gewichtstoename.”

“Daarnaast […] heeft de helft van de van de mensen met diabetes type 2 binnen de 2 jaar terug normale bloedsuikers (remissie). Na 5 jaar kampt de helft van deze groep echter opnieuw met abnormale bloedsuikers.”

“Complicaties zoals infecties bloedingen, lekken/perforaties en obstructies blijken kort na de operatie bij ongeveer 5% van de patiënten tot heropnames te leiden. Binnen de 5 jaar wordt ongeveer 20% van de MBS-patiënten opnieuw gehospitaliseerd voor een volgende ingreep of voor complicaties door de MBS.”

Andere risico’s die ze vermelden: reflux, dunnedarm-obstructie (risico’s die levenslang blijven bestaan); fysieke klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en misselijkheid; voedingstekorten die kunnen leiden tot botaandoeningen, bloedarmoede, lusteloosheid, enz, waarvoor mensen levenslang medisch opgevolgd moeten worden en voedingssupplementen moeten innemen.

Een maagoperatie heeft tot twee jaar na de ingreep een mogelijk (!) gunstig effect op psychische problemen, maar dat kan na verloop van tijd weer afnemen; ondanks gewichtsverlies kunnen depressieve stoornissen aanhouden; eetstoornissen kunnen blijven bestaan of juist worden uitgelokt door een maagoperatie (!)

“Er zijn nog maar weinig goede studies beschikbaar […] Bovendien kennen we de effecten van dergelijke ingreep op de lange termijn niet: er zijn bijna geen gegevens beschikbaar van volwassenen die als tiener MBS ondergingen.”

Hun conclusie? “De gezondheidsvoordelen kunnen zelfs zorgen voor kostenbesparingen op langere termijn, omdat aandoeningen door obesitas (type 2 diabetes, hoge bloeddruk, enz.) kunnen worden voorkomen of uitgesteld […] Het KCE beveelt daarom aan om de terugbetaling uit te breiden.”

Dus even voor alle duidelijkheid:

– mensen komen na een operatie weer bij;

– de bloedsuikerwaarden zijn voor heel wat mensen na 5 jaar weer abnormaal;

– 20% van de mensen die een maagoperatie hebben ondergaan belanden na 5 jaar opnieuw in het ziekenhuis vanwege een complicatie of voor een nieuwe ingreep;

– er zijn heel wat serieuze fysieke gezondheidsrisico’s verbonden aan een maagoperatie;

– een operatie heeft op psychologisch vlak niet per se gunstige gevolgen;

– en er is eigenlijk te weinig degelijk onderzoek over jongeren die een maagoperatie ondergaan

… en dan zegt het KCE dat maagoperaties werken (ook op lange terijn) en dat de terugbetaling voor maagoperaties bij jongeren uitgebreid moet worden?

Hoe kom je in hemelsnaam tot die conclusie?!

Ik snap het écht niet.

En ok, ze zeggen er wel bij dat een operatie voor jongeren een uitzondering moet blijven: het wordt enkel uitgevoerd bij hoge medische nood en door een multidisciplinair team in een gespecialiseerd centrum.

Maar wat denk je dat er over 5 of 10 jaar gaat gebeuren? Dan gaan ze de regels nog een keer bekijken en worden de voorwaarden nog maar eens versoepeld. Als ze nu al een uitbreiding voorstellen als er te weinig gegevens beschikbaar zijn en de lijst van risico’s zo lang is, dan denk ik niet dat ze het belang van de jongeren in hun gedachten hebben …

Ook interessant om te lezen:

Verdienen dikke mensen respect?

Verdienen dikke mensen respect?

Dikke mensen verdienen het om met respect behandeld te worden. Niet waar, vonden heel wat mensen op Twitter, want respect heeft te maken met hoe je je als persoon gedraagt en niet hoe je eruitziet. Dat is een mooi argument in theorie, maar in de praktijk ligt het toch...

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Als je kritiek geeft op berichten die gaan over afvallen en diëten, lees je nogal eens de reactie dat je niet zo snel beledigd moet zijn of dat je zelf niet goed in je vel zit als je zo negatief reageert. Maar dat is een onzinnig argument dat helemaal niet klopt....

Wat WW je niet vertelt over hun nieuwe dieetapp voor kinderen

Wat WW je niet vertelt over hun nieuwe dieetapp voor kinderen

Deze zomer heeft WW in de VS een dieetapp gelanceerd voor kinderen van 8 tot 17 jaar. Die actie kreeg wereldwijd kritiek door een hele hoop experts, maar WW zelf vindt het een prima idee. Want, zo beweren zij, onderzoek toont aan dat programma’s zoals die van hen geen...