Selecteer een pagina

Verdienen dikke mensen respect?

30 jan. 2020 | buitenwereld

Dikke mensen verdienen het om met respect behandeld te worden. Niet waar, vonden heel wat mensen op Twitter, want respect heeft te maken met hoe je je als persoon gedraagt en niet hoe je eruitziet. Dat is een mooi argument in theorie, maar in de praktijk ligt het toch wat moeilijker.

Een paar dagen geleden postte ik dit op Twitter:

Ik probeerde hiermee op een ludieke manier te zeggen dat dikke mensen het verdienen om met respect behandeld te worden.

Maar wat blijkt? Ten eerste dat niet iedereen mijn gevoel voor humor deelt, want ik kreeg een aantal vragen over wat eigenlijk de bedoeling was van mijn vraag. En ten tweede dat heel veel mensen het niet eens zijn met deze stelling.

De meeste mensen vonden dat respect niets te maken heeft met hoe je eruitziet, maar wel met hoe je je als persoon gedraagt.

Respect verdien je als je respectvol met een ander omgaat. Heeft niets te maken met dik of dun, blank of geel, groot of klein, oud of jong.

 

Respect heeft niets te maken met het getal op de weegschaal maar met gedrag.

 

Respect heeft niets met slank of dik te maken. Respect moet je verdienen en dik zijn is niet een van de manieren om dat te doen. Dun zijn ook niet.

In theorie ben ik het daar overigens mee eens. In een ideale wereld zouden mensen inderdaad gerespecteerd worden op basis van hun gedrag. Maar in onze wereld, in de realiteit, worden dikke mensen meestal enkel en alleen afgerekend op hoe ze eruitzien.

Wij krijgen meestal niet het voordeel van de twijfel. Wanneer iemand ‘hey, dikke!’ roept terwijl ik op de tram sta te wachten, dan is dat niet omdat die persoon denkt dat ik een slecht karakter heb. Of wanneer iemand begint te wijzen en te fluisteren op het moment dat ik voorbij wandel, heeft die persoon gegarandeerd niet eerst nagedacht over hoe ik me gedraag tegenover andere mensen.

Nee, die luxe krijgen wij niet als dikke mensen.

Maar als ik dat zeg – dat dikke mensen uitgescholden worden enkel en alleen vanwege hun lichaam – dan wordt me verweten dat ik het slachtoffer speel.

Stop met die akelige slachtofferrol.

 

Wat jij propageert is niet respect maar ‘sneu gevonden worden’ en dat is triest.

Dat klopt niet, want ik wil helemaal geen medelijden. Ik wil wel dat de discriminatie tegen dikke mensen stopt. En daarmee zitten we volgens mij bij een heel belangrijk punt: deze mensen geloven niet dat discriminatie het probleem is.

Zij zien het gebek aan respect voor dikke mensen als een individueel probleem, niet als een maatschappelijk probleem

Jammer genoeg worden dikke mensen wel degelijk gediscrimineerd in onze maatschappij, zowel op school, op de werkvloer als in andere aspecten van ons leven. Dat zijn feiten. Daar zijn studies over uitgevoerd. En de conclusies zijn altijd hetzelfde: ja, dikke mensen worden gestigmatiseerd en gediscrimineerd

En zolang er in de maatschappij systematische discriminatie bestaat tegen een bepaalde groep, moet je die groep beschermen. En met respect behandelen.

Maar waarom? Dikke mensen die zich als een hufter gedragen, moeten die ook respect krijgen?

 

Dus een dikke klootzak moet mijn respect krijgen?

 

Dikke mensen kunnen ook níét aardig zijn en verdienen dus niet altijd respect.

Dikke mensen zijn inderdaad niet allemaal hetzelfde. We zijn allemaal individuele personen met verschillende ervaringen, voorkeuren, gewoontes en dromen. Dus ja, er bestaan ook dikke mensen met een rotkarakter die je daarom geen respect wilt geven. En dat mag iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen.

Ik zou echt niet liever willen dan dat dikke mensen de vrijheid krijgen om gewoon zichzelf te zijn, net zoals dunne mensen. Maar ook daar krijgen we niet echt het voordeel van de twijfel. Want hoeveel mensen gooien ons niet op één hoop en geloven dat dikke mensen lui zijn en dom en dat ze te veel eten?

En dan zitten we terug bij het probleem van individu versus groep. Zolang een groep op maatschappelijk niveau gediscrimineerd wordt, kan je deze discussie niet alleen op individueel niveau voeren.

Je kan niet zeggen dat dikke mensen als individu respect verdienen, als de groep waartoe dit individu behoort niet met respect behandeld wordt door de maatschappij.

Dus ja, over het algemeen verdienen dikke mensen het als groep om met respect behandeld te worden.

Maar mensen zullen nooit stoppen met oordelen over anderen. Dat is mens-eigen. Al heel lang. Welkom in de echte wereld.

 

In deze wereld wordt iedereen uitgescholden en op basis van aannames uitgesloten.

Dikke mensen zijn inderdaad niet de enige groep die we als default met respect zouden moeten behandelen.

Er zijn nog groepen die dat verdienen, denk maar aan mensen van kleur, mensen met een fysieke of mentale beperking, mensen van de LHBTIQ-gemeenschap … Al deze groepen verdienen collectief ons respect tot de maatschappij heeft geleerd om álle mensen gelijkwaardig en met respect te behandelen als individu.

Vergeet bovendien ook niet dat iedereen er heel gemakkelijk voor kan kiezen om dikke (en andere) mensen niet uit te schelden en na te roepen.

Maar ook dat is blijkbaar geen oplossing …

Als je wilt dat een probleem verdwijnt, moet je de verantwoording voor de oplossing nooit bij iemand anders leggen, want dan kom je er nooit: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Behalve dan dat er helemaal geen probleem zou zijn als anderen er geen probleem van zouden maken!

Als dikke mensen gewoon hun leven zouden mogen leven en niet uitgescholden en gediscrimineerd zouden worden, dan was er helemaal geen probleem. Het probleem ligt dus letterlijk niet bij dikke mensen.

Waarom zouden wij dan moeten veranderen?

Laat me dit dan ook even heel duidelijk maken:

Als dikke mensen gediscrimineerd worden in onze maatschappij, is de oplossing niet dat dikke mensen hun lichaam moeten veranderen, maar dat de discriminatie moet stoppen.

Punt.

Maar respect verdien je. Dik zijn is behandelbaar.

Respect moet je verdienen en er zijn hele dikke mensen die respect afdwingen. Niet door te zeuren, maar omdat ze iets presteren. #weightloss

En daarmee zitten we aan de kern van deze discussie – en van alle andere discussie die gevoerd worden over dik zijn: de meeste mensen vinden dat dikke mensen moeten afvallen.

Het ‘gedrag’ dat in onze maatschappij respect afdwingt voor dikke mensen, is afvallen en slank worden. Want de heersende overtuiging is nog altijd dat dik zijn onze eigen schuld is en dat we er zelf iets aan kunnen doen door ‘gewoon’ wat af te vallen. En zolang we dat als maatschappij blijven denken, zal deze discussie altijd blijven bestaan.

Ik ben er dus niet van overtuigd dat mensen echt geloven dat dikke mensen respect verdienen op basis van hun gedrag of innerlijk. Ze denken misschien wel dat ze dikke mensen niet beoordelen op basis van hun uiterlijk, maar dikke mensen weten goed genoeg dat de realiteit heel anders in elkaar steekt.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...