Selecteer een pagina

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

27 mei. 2020 | twijfels

Stoppen met diëten is meer dan alleen stoppen met een dieet te volgen. Er zijn nog zoveel andere dingen waar je rekening mee moet houden, dat je dat niet allemaal tegelijkertijd kan verwerken en meestal meer dan één poging nodig hebt om het diëten los te laten.

Je hebt beslist om te stoppen met diëten. Je bent het beu om altijd maar honger te hebben en hebt genoeg van continu je lichaam te haten. Je weet dat diëten je niet gelukkig maakt, dus je stopt ermee. Alleen heb je dat ondertussen al verschillende keren geprobeerd en toch ga je na een tijdje telkens opnieuw op dieet …

Waarom is het toch zo moeilijk om dat diëten los te laten?

Eindeloze cirkel

Als je stopt met diëten zijn er zóveel dingen die je moet verwerken, dat het te veel is om in één keer te doen. Stoppen met diëten is namelijk meer dan alleen maar eten wat en wanneer je wilt. Het betekent ook dat je anders moet gaan denken over je lichaam en schoonheidsidealen. Of dat je anders gaat bewegen en sporten.

Je begint bijvoorbeeld met te eten wat, hoeveel en wanneer je wilt. Dat gaat goed en je voelt een vrijheid die je nooit eerder kende! Tot er iemand een opmerking maakt over je gewicht. Dat brengt je van slag en daardoor begin je te twijfelen, want ja, jouw lichaam ziet er inderdaad niet uit zoals dat van de modellen in de boekskes.

De kans bestaat dat je daarom opnieuw op dieet gaat. Maar na een tijdje merk je weer dat dit je niet gelukkig maakt, dus je stopt opnieuw met diëten. Je weet nu hoe je anders moet eten en pakt daarnaast ook je lichaamsbeeld aan. Je geniet weer van eten, je voelt je goed in je vel, en dan lees je in de krant een artikel over hoe ongezond het is om dik te zijn. En ja, je gezondheid vind je wel heel belangrijk, dus je twijfelt en gaat toch maar weer op dieet. Tot je dat opnieuw beu bent en toch weer wilt stoppen met diëten.

Hindernissen

En zo blijven er dingen op je pad komen waardoor je gaat twijfelen aan je beslissing om te stoppen met diëten.

Bijvoorbeeld wanneer iemand een opmerking maakt als je een ijsje aan het eten bent. Wanneer je naar een pretpark gaat en niet in een attractie past. Als je een lange wandeling gemaakt hebt en je knieën een beetje pijn doen. Wanneer je geen kleren vindt in jouw maat. Of als een dokter voor de duizendste keer zegt dat het misschien wel eens tijd wordt om op dieet te gaan.

Dat zijn allemaal dingen waardoor je denkt: het zou toch beter zijn als ik wat afval – ik hoef niet in een maatje 46 te passen, maar een tiental kilo eraf zou al een groot verschil maken.

En dat is logisch, want je kan deze dingen niet allemaal tegelijk aanpakken. Dat is gewoon te veel. Je kan niet in één keer én je relatie met je lichaam verbeteren, én je relatie met eten herstellen, én rouwen om wat je misschien niet meer kan doen in onze maatschappij, en en en …

Het is dus heel normaal dat je stoppen met diëten heel moeilijk vindt en dat het meestal ook niet lukt van de eerste keer. Als jij dat ook al ervaren hebt, dan ben je dus zeker niet de enige.

Ook interessant:

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...

Dik Gelukkig Bingokaart

Dik Gelukkig Bingokaart

Maak zo snel mogelijk een rij vol door de opdrachten in elk vakje uit te voeren. Je kan daarbij horizontaal, verticaal en diagonaal werken. En uiteraard mag je de kaart zo vaak mogelijk vol maken als je maar wilt!Even wat meer uitleg over deze bingokaart ...Het...

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!

Als je stopt met diëten geef je het idee op van je droomlichaam en het gelukkige leven dat daarbij hoort. Het is logisch dat je dat heel moeilijk vindt, maar het zorgt ervoor dat je uiteindelijk enkel zo wél gelukkig kan zijn.Stel je eens voor dat je gestopt bent met...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.