Selecteer een pagina

Lukt diëten wel als je het voor de juiste reden doet?

2 mrt. 2022 | diëten

Het wordt voor iedereen steeds meer duidelijk dat diëten niet werkt. Toch zijn heel wat mensen ervan overtuigd dat afvallen wél werkt als je het maar voor de ‘juiste’ reden doet. Het enige probleem daarmee is dat jouw lichaam zich helemaal niks aantrekt van jouw motivatie.

Er zijn honderd redenen waarom iemand graag wat wilt afvallen: omdat je weer in die ene broek wilt passen, omdat je de opmerkingen van je moeder beu bent, omdat je wilt passen in alle attracties van je favoriete pretpark, omdat je dokter gezegd heeft dat je bloeddruk veel te hoog is, omdat je tijdens een shopdagje in meer dan één winkel terecht wilt kunnen om leuke kleren te kopen, …

En tegenwoordig lijkt er een onderscheid te zijn tussen goede en minder goede redenen om te willen afvallen. Want, zo wordt er gezegd, als je afvalt om de ‘juiste’ redenen, dan lukt het wel!

Positieve motivatie

Het is geen goed idee om aan een dieet te beginnen omdat je vriendje het wilt, om aan het huidige schoonheidsideaal te voldoen, om er goed uit te zien voor dat trouwfeest over drie maanden of om te lijken op die ene celebrity die je zo mooi vindt. Dan wil je afvallen omdat je druk voelt van iemand anders (inclusief onze maatschappij) en dat is een negatieve motivatie.

Als je daarentegen gaat afvallen vanuit een persoonlijke motivatie, dan zit je goed. Bijvoorbeeld omdat je je beter in je vel wilt voelen, omdat je je gezondheid wilt verbeteren of om weer een trap op te kunnen lopen zonder buiten adem te zijn. Dat is een positieve motivatie en als je van daaruit vertrekt, dan ga je je doel bereiken.

Alleen zit je dan met een groot probleem, want afvallen betekent in de praktijk dat je op dieet gaat en diëten werkt niet – nee, ook niet als je het doet voor een ‘goede’ reden.

Zelfbescherming

Wanneer je op dieet staat, eet je heel anders dan je gewend bent en meestal ook een pak minder dan je nodig hebt om optimaal te functioneren. Voor je lichaam maakt het niet uit dat dit komt omdat jij achter je kleinkind aan wilt hollen in de tuin of omdat je in twee kledingmaten minder wilt passen – het weet alleen dat het minder voedsel binnenkrijgt dan het nodig heeft.

Je lichaam denkt dus dat het in een toestand van hongersnood terechtgekomen is en gaat daarom allerlei trucjes toepassen om gewichtsverlies tegen te gaan. Je lichaam wilt jou enkel beschermen en dat is de reden waarom je na een tijdje niet meer afvalt.

Je mag dan nog altijd de ‘juiste’ reden hebben om af te vallen, dat gaat er niet voor zorgen dat diëten daarom ineens op magische wijze gaat werken.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...