Selecteer een pagina

Eten wanneer je honger hebt en waar je zin in hebt: twee dingen die standaard genoemd worden als het over intuïtief eten gaat. Maar als dat in de praktijk niet altijd lukt, is er nog altijd geen reden tot paniek.

Op het moment dat ik besliste om te stoppen met diëten, kwam ik al gauw uit op intuïtief eten. Leren luisteren naar je lichaam en weer genieten van eten, dat leek me de ideale manier om mijn dieetverleden voor altijd achter me te laten. Ik zocht wat verder naar informatie en wat ik telkens opnieuw tegenkwam, is dat je moet eten wanneer je honger hebt en waar je zin in hebt.

Maar dat zijn twee dingen die gemakkelijker gezegd zijn dan gedaan en die geen rekening houden met de realiteit waarin sommige mensen leven.

Theorie vs. praktijk

Neem bijvoorbeeld eten wanneer je honger hebt. Dat advies is mooi in theorie, maar wat als je een gezin hebt of elke dag op een vast uur lunchpauze moet nemen? Dan lukt het gewoon niet altijd om alleen maar te eten op momenten dan je fysiek honger hebt.

Voor mij werkt het ook niet altijd even goed. Wanneer ik bijvoorbeeld wakker word, dan heb ik vrij snel daarna al honger. Maar het duurt even nadat ik opgestaan ben voordat we aan de ontbijttafel zitten, en tegen dan heeft mijn hongergevoel zich al een aantal keren laten horen.

En ook eten waar je zin in hebt of wat je lichaam nodig heeft, is niet altijd haalbaar. Om te beginnen zijn er al heel wat mensen die een beperkt budget hebben en die niet alles *kunnen* eten waar ze zin in hebben. Maar er zijn nog andere praktische bezwaren.

Voor mij zou het bijvoorbeeld betekenen dat ik altijd een heel assortiment eten in de koelkast moet hebben. Maar ik kook niet graag en ben dan ook geen creatief genie in de keuken. Ik kan dus niet ‘eventjes’ een gerecht verzinnen met dingen waar ik op een bepaald moment zin in heb. Nee, ik moet op voorhand beslissen wat ik ga koken, zodat ik de juiste ingrediënten in huis heb. Als ik dat niet doe, dan moet ik op het einde van de week heel wat eten weggooien en dat vind ik zonde.

Geen regels, wel richtlijnen

Daarom plan ik elke week wat ik allemaal ga koken en weet ik op voorhand wat ik ga eten. Voor mij werkt dat, maar ik heb lang gedacht dat dit helemaal tegen de principes van intuïtief eten was. Want ja, ‘intuïtief’ en ‘plannen’, dat zijn toch twee tegengestelden? Was ik dan helemaal fout bezig met dat intuïtief eten?

Intuïtief eten betekent niet dat je een hele hoop regels tot op de letter moet volgen. Het heeft een tijdje geduurd eer ik dat helemaal doorhad en besefte dat de richtlijnen van intuïtief eten niet voor iedereen even praktisch zijn. En dat het dus ook maar net dat is: richtlijnen. Het belangrijkste is dat je het idee van intuïtief eten beleeft, niet dat je het letterlijk moet uitvoeren zoals het ergens geschreven staat.

Het is een manier om te leren stoppen met diëten. Om te leren hoe je weer kan genieten van eten en luisteren naar je lichaam. En hoe je dat precies doet, dat bepaal je zelf. Want als je de regeltjes te strikt volgt, dan wordt het een nieuw dieet. En dat is net het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Ook interessant:

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Wanneer dikke mensen zich niet zo goed in hun voelen, is de oplossing duidelijk: op dieet gaan en afvallen. Maar daarmee ga je voorbij aan het werkelijke probleem en help je jezelf op lange termijn helemaal niet vooruit.Je voelt je al een tijdje niet meer zo goed in...

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Wil je graag bewegen, maar is een zware workout in de fitness geen optie voor jou? Dan zijn er online voldoende alternatieven te vinden waar je rustig in je woonkamer mee aan de slag kan, zoals yoga of stoelenfitness. Hier vind je vier YouTube-kanalen om je daarbij te...

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

We weten ondertussen dat gewicht niet gelijkgesteld mag worden aan gezondheid, maar wat als je dik bent en ook een aandoening hebt die geassocieerd wordt met gewicht, zoals diabetes? Dan nog is de oplossing niet om af te vallen.Dik zijn staat niet automatisch gelijk...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.