Selecteer een pagina

Eten wanneer je honger hebt en waar je zin in hebt: twee dingen die standaard genoemd worden als het over intuïtief eten gaat. Maar als dat in de praktijk niet altijd lukt, is er nog altijd geen reden tot paniek.

Op het moment dat ik besliste om te stoppen met diëten, kwam ik al gauw uit op intuïtief eten. Leren luisteren naar je lichaam en weer genieten van eten, dat leek me de ideale manier om mijn dieetverleden voor altijd achter me te laten. Ik zocht wat verder naar informatie en wat ik telkens opnieuw tegenkwam, is dat je moet eten wanneer je honger hebt en waar je zin in hebt.

Maar dat zijn twee dingen die gemakkelijker gezegd zijn dan gedaan en die geen rekening houden met de realiteit waarin sommige mensen leven.

Theorie vs. praktijk

Neem bijvoorbeeld eten wanneer je honger hebt. Dat advies is mooi in theorie, maar wat als je een gezin hebt of elke dag op een vast uur lunchpauze moet nemen? Dan lukt het gewoon niet altijd om alleen maar te eten op momenten dan je fysiek honger hebt.

Voor mij werkt het ook niet altijd even goed. Wanneer ik bijvoorbeeld wakker word, dan heb ik vrij snel daarna al honger. Maar het duurt even nadat ik opgestaan ben voordat we aan de ontbijttafel zitten, en tegen dan heeft mijn hongergevoel zich al een aantal keren laten horen.

En ook eten waar je zin in hebt of wat je lichaam nodig heeft, is niet altijd haalbaar. Om te beginnen zijn er al heel wat mensen die een beperkt budget hebben en die niet alles *kunnen* eten waar ze zin in hebben. Maar er zijn nog andere praktische bezwaren.

Voor mij zou het bijvoorbeeld betekenen dat ik altijd een heel assortiment eten in de koelkast moet hebben. Maar ik kook niet graag en ben dan ook geen creatief genie in de keuken. Ik kan dus niet ‘eventjes’ een gerecht verzinnen met dingen waar ik op een bepaald moment zin in heb. Nee, ik moet op voorhand beslissen wat ik ga koken, zodat ik de juiste ingrediënten in huis heb. Als ik dat niet doe, dan moet ik op het einde van de week heel wat eten weggooien en dat vind ik zonde.

Geen regels, wel richtlijnen

Daarom plan ik elke week wat ik allemaal ga koken en weet ik op voorhand wat ik ga eten. Voor mij werkt dat, maar ik heb lang gedacht dat dit helemaal tegen de principes van intuïtief eten was. Want ja, ‘intuïtief’ en ‘plannen’, dat zijn toch twee tegengestelden? Was ik dan helemaal fout bezig met dat intuïtief eten?

Intuïtief eten betekent niet dat je een hele hoop regels tot op de letter moet volgen. Het heeft een tijdje geduurd eer ik dat helemaal doorhad en besefte dat de richtlijnen van intuïtief eten niet voor iedereen even praktisch zijn. En dat het dus ook maar net dat is: richtlijnen. Het belangrijkste is dat je het idee van intuïtief eten beleeft, niet dat je het letterlijk moet uitvoeren zoals het ergens geschreven staat.

Het is een manier om te leren stoppen met diëten. Om te leren hoe je weer kan genieten van eten en luisteren naar je lichaam. En hoe je dat precies doet, dat bepaal je zelf. Want als je de regeltjes te strikt volgt, dan wordt het een nieuw dieet. En dat is net het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...