Selecteer een pagina

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

28 jun. 2022 | bewegen

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.

Je wilt graag sporten, maar als je nog maar aan een fitnesscentrum dénkt, heb je er al geen zin meer in. Of misschien sport je wel, maar is het met tegenzin of vind je het heel moeilijk om die eerste drempel over te stappen om op gang te geraken.

Voor dikke mensen is sporten soms moeilijk. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat hun relatie met sporten verpest is geraakt door onze dieetcultuur.

Negatieve connotatie

Als je opgroeit in onze dieetcultuur leer je al heel vroeg dat je lichaam niet goed genoeg is, zeker als je dik bent. Je lichaam wordt daardoor dikwijls iets wat je gaat haten en waar je continu aan moet werken. En wanneer je uiteindelijk leert dat onze dieetcultuur altijd tegen je gelogen heeft, dan ga je stilaan de relatie met je lichaam verbeteren, zodat je alle boodschappen die je al van kinds af aan te horen krijgt, kan ont-leren.

En net zoals je de relatie met je lichaam weer moet opbouwen om uit de dieetcultuur te ontsnappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Onze dieetcultuur heeft er namelijk voor gezorgd dat sporten voor veel dikke mensen geen positieve ervaring is. Het is een manier om jezelf te straffen wanneer je te veel gegeten hebt, of het geeft je angst, want als je niet sport, dan kan je nooit gezond zijn. Sporten dient meestal enkel om je gewicht onder controle te houden en je doet het omdat het moet, niet omdat je het fijn vindt of omdat het goed voelt.

Door de jaren heen heeft sporten dan ook een negatieve lading gekregen en dat is iets waar je aan kan werken als je dat wilt veranderen.

Praktisch aan de slag

Eén manier om je relatie met sporten te herstellen, is een activiteit zoeken die je fijn vindt. Het kan een tijdje duren voordat je iets vindt wat je écht graag doet, omdat je waarschijnlijk niet meer weet waar je plezier uit haalt. Je kan dan beginnen met ‘gewone’ dingen zoals wandelen, zwemmen of fietsen, of experimenteren met minder ‘traditionele’ dingen zoals rolschaatsen, hoelahoepen of muurklimmen.

Sporten voor je plezier zorgt ervoor dat je het doet omdat het goed voelt. Je bent minder snel buiten adem, je voelt je leniger, je slaapt beter … De focus ligt dan niet meer op je gewicht of hoe je lichaam eruitziet, maar hoe jij je voelt.

Een andere manier om sporten anders te bekijken, is om het idee los te laten dat het intensief moet zijn. Je kan je lichaam ook bewegen zonder dat het een sport moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer je naar de winkel wandelt, je huis poetst, de hond uitlaat of in de tuin werkt. Dat is ook lichamelijke inspanning en telt evengoed als beweging.

Wanneer het niet lukt

Het is heel fijn als je een vorm van sporten of bewegen vindt die bij je past en die je fijn vindt. Maar denk er ook aan dat dit niet voor iedereen de uitkomst is. 

Sommige mensen bewegen enkel en alleen omdat ze weten dat het goed is voor hun lichaam en halen er verder geen plezier uit. Dat is ook prima. Sommige mensen krijgen hun relatie met sporten of bewegen nooit helemaal hersteld en kiezen ervoor om het helemaal niet te doen. Ook helemaal prima. En sommige mensen kunnen om verschillende redenen niet sporten, bijvoorbeeld wanneer je chronisch ziek bent of drie jobs hebt om elke maand rond te kunnen komen.

Sporten of bewegen is geen verplichting. Als jij het wilt doen, dan kan je manieren zoeken om er opnieuw van te genieten. Maar als je het om welke reden dan ook niet wilt of kunt, dan is dat jouw keuze en daar hoef jij je niet voor te verantwoorden.

 

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...