Selecteer een pagina

“Voor mij maakt het niet uit hoeveel je weegt, maar ik ben gewoon bezorgd over je gezondheid.” Hoe dikwijls heb je dit al niet gelezen of gehoord? In elke discussie over dikke mensen komt het gegarandeerd aan bod: onze gezondheid. En blijkbaar maakt heel de wereld zich daar zorgen over.

Het klinkt mooi, hè. Dat we allemaal met elkaar begaan zijn en willen dat iedereen zo gezond mogelijk kan leven. Alleen is het in de praktijk allemaal niet zo positief, want mensen die bezorgd zijn om de gezondheid van dikke mensen doen gewoon alsof.

Het lijkt alsof ze bezorgd zijn over mijn gezondheid, maar ze willen echt alleen maar dat ik afval en slank word.

Mijn gezondheid interesseert hun niet.

Hoe ik dat zo zeker weet? Hier vind je 5 redenen:

1. Ze viseren enkel dikke mensen

Hoewel ze zeggen dat ze bezorgd zijn over je gezondheid, valt het toch op dat ze zich alleen maar bemoeien met dikke mensen. En dus niet met slanke mensen die ongezonde dingen doen.

Als ze écht bezorgd waren over alleen maar gezondheid, dan zouden ze iederéén aanspreken over ongezond gedrag.

Dan zouden ze iedereen aanklampen die in de cinema een grote zak popcorn en een cola bestelt. En dan zouden ze een foldertje geven aan iedereen die ligt te bakken op het strand zonder zich in te smeren.

Maar dat doen ze niet. Ze bemoeien zich enkel met dikke mensen.

2. Ze baseren zich niet op objectieve gegevens

Ze gaan dus af op het uiterlijk, en nog straffer: dat is het enige waarop ze hun bezorgdheid baseren. Want tenzij ze jouw medisch dossier hebben opgevraagd bij je dokter, weten ze absoluut niets over je gezondheid.

Ze hebben geen enkele objectieve informatie die hun een indicatie geeft over je gezondheid. Het enige wat ze denken is dat dik gelijkstaat aan ongezond, en dat is voor hen voldoende.

3. Ze hebben twee verschillende standaarden

Stel je eens voor dat een slank persoon vertelt dat ze elke dag minstens een uur in de fitnesszaal doorbrengt, sport tot alles pijn doet en zich daarbij ook nog eens elke dag uithongert … Ik denk dat bijna iedereen dit ongezond zou vinden.

Maar als dikke mensen dit doen, ja, dan zijn ze goed bezig. Want dan doen ze iets aan hun gezondheid! Terwijl dat hetzelfde gedrag is dat ze bij slanke mensen nog zouden afkeuren.

Ze houden slanke en dikke mensen niet aan dezelfde standaard. Wat ongezond is voor de ene, kan helemaal geen kwaad voor de andere.

4. Ze houden enkel rekening met fysieke gezondheid

Jouw algemene gezondheid, dat gaat over meer dan enkel je fysieke toestand. Ook je mentale en emotionele gezondheid maken deel uit van dat geheel. Maar dat interesseert hun niet.

Het enige wat zij belangrijk vinden, is dat je slank wordt zodat je volgens hun definitie ‘fysiek gezond’ bent, ongeacht wat dat betekent voor de rest van je gezondheid.

Want als zij opmerkingen geven en je uitschelden, dan doet dat pijn. Die dingen blijven in je hoofd hangen en draag je heel lang met je mee. Het zorgt voor heel wat negatieve gevolgen, zoals een laag zelfbeeld en misschien zelfs een depressie. Niet bepaald wat je ‘gezond’ zou noemen. Maar daar houden ze geen rekening mee.

5. Ze geven schadelijk advies

Het advies dat zij geven om weer gezond te worden: op dieet gaan. Want je moet slank zijn om gezond te zijn en je moet diëten om slank te worden.

Maar er is voldoende onderzoek dat aantoont dat diëten niet werkt en dat jojoën heel slecht is voor je gezondheid.

Het advies dat zij geven, maakt je dus eigenlijk alleen maar ongezonder. Maar in dat soort onderzoek zijn ze niet geïnteresseerd, want ‘iedereen weet toch dat dik zijn ongezond is’. En daarmee is voor hen de discussie gesloten.

Maar ja, hoor, ze zijn écht alleen maar bezorgd over je gezondheid!

En natuurlijk zijn er ook mensen die het wél goed met je menen.

Mensen die je kennen en op de hoogte zijn van jouw specifieke gezondheidstoestand. Je beste vriendin die zegt dat je er een beetje sip uitziet en vraagt of alles ok is. Je schoonzus die weet dat je ziek bent en vraagt of ze je ergens mee kan helpen. Je zoon aan wie je verteld hebt dat je het moeilijk hebt en even binnenspringt om te horen hoe het met je gaat.

Dat is gemeend. Zij zijn bezorgd om je fysieke én mentale gezondheid. Zij willen je helpen om gezond en gelukkig te zijn. En ik hoop echt dat je zulke mensen in je leven hebt.

Maar mensen die alleen maar je gewicht vermelden? Die zijn helemaal niet bezorgd over je gezondheid.

En die kan je maar beter gewoon negeren, ook al zijn dat familieleden en vrienden. Zij zijn het niet waard om jouw energie aan te geven. Die kan je maar beter bewaren voor mensen die écht met je begaan zijn.

[bctt tweet="De gezondheid van dikke mensen? Daar maakt blijkbaar de hele wereld zich zorgen over. Behalve dan dat ze maar doen alsof, want onze gezondheid interesseert hun voor geen meter."]

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...