Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?

Hoe graag je jezelf en je lichaam ook ziet, iedereen heeft weleens een slechte dag. Zo eentje waarop alles tegenzit, je geen energie hebt en je spiegelbeeld allesbehalve aangenaam is om naar te kijken. Dat is heel normaal en hoort gewoon bij een leven als mens. Maar ja, dat helpt je natuurlijk niet echt verder als je je belabberd voelt.

En toch is het iets wat je moet onthouden, want het helpt om mild te zijn voor jezelf. Als je weet dat het een normaal onderdeel is van je weg naar een positieve relatie met jezelf en je lichaam, dan is het niet iets waar je je schuldig om moet voelen.

Want dat gebeurt weleens, dan mensen denken dat ze body positivity niet goed aan het doen zijn, omdat ze niet heel de tijd van zichzelf en hun lichaam houden.

Maar dat hoeft dus helemaal niet.

Wat je wel kan doen op zo’n slechte dag is je even afvragen of er een specifieke aanleiding is waardoor je je niet zo goed voelt. Soms is het echt gewoon een kwestie van oorzaak-gevolg.

Je hebt bijvoorbeeld slecht geslapen. Of je hebt de avond ervoor een discussie gehad met een vriendin. Of op het werk hoor je de laatste week niet anders dan dieetpraat van je collega’s. Als je de specifieke oorzaak kent, kan je dat aanpakken om je weer wat beter te voelen.

Heb je helemaal geen idee wat de oorzaak is? Dan kan je onderzoeken of je dat onaangename gevoel specifieker kan benoemen. Ben je kwaad? Verdrietig? Eenzaam? Gefrustreerd? Moe? Hongerig? Geïrriteerd? Onzeker? Als je dat weet, kan je ook beter bepalen wat je op dat moment nodig hebt om voor jezelf te zorgen.

Maar laten we eerlijk zijn … soms heb je ook helemaal géén zin om diep te graven in je gevoelens.

Dan wil je gewoon de dag doorkomen. En dat is ook ok!

In dat geval is het handig om een lijstje te hebben met allemaal dingen die je graag doet. Begin dit lijstje te maken op een goeie dag en vul het aan op momenten dat je opnieuw iets bedenkt. Hoe klein ook, schrijf het op en hou deze lijst bij. Dan kan je op een slechte dag je lijst er even bij nemen, alle activiteiten overlopen en er iets uitkiezen wat jou op dat moment het meeste aanspreekt. Zo verzet je je gedachten en gaat je dag hopelijk zonder al te veel drama voorbij …

Geen inspiratie? Hier vind je een voorbeeld van hoe zo’n lijstje eruit kan zien:

1. Slapen

2. Kattenfilmpjes kijken op YouTube

3. Je zus/broer/ouders/beste vriendin bellen

4. Tekenen

5. Lezen

6. Gaan eten met vrienden

7. Dansen

8. Een terrasje doen

9. Koken

10. Een Netflix-marathon houden

11. Mediteren

12. Boksen

13. Computerspelletjes spelen

14. Strijken

15. Muziek luisteren

16. Douchen

17. In je dagboek schrijven

18. Naar de bib gaan

19. Zingen

20. Dirty Dancing kijken met een pot Ben & Jerry’s in de hand

Nu, ik raad je aan om deze lijst minstens 3 keer zo lang te maken.

Ik merk namelijk bij mezelf dat op een slechte dag heel veel dingen op mijn lijst me niet aanspreken. Ik mag dan graag dansen, maar als ik weinig energie heb, is dat wel het laatste waar ik zin in heb. Dan is het soms pas bij item 17 dat ik denk: ok, dat lijkt me wel wat op dit moment.

Probeer je in ieder geval niet te verzetten tegen een slechte dag. Laat het toe, wees mild voor jezelf en doe wat voor jou goed voelt om de dag door te komen. En dan komt het positieve gevoel wel weer terug …

Ook interessant om te lezen:

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Geef dikke mensen zo snel mogelijk dat COVID-vaccin!

Dikke mensen krijgen voorrang bij de COVID-vaccinaties en dat zorgt voor heel wat discussies. Maar waarom zou ik mezelf niet zo snel mogelijk willen beschermen in een wereld die zich openlijk afvraagt of ik het wel waard ben om geholpen te worden als ik corona...

Te dik voor het pretpark

Te dik voor het pretpark

Niet alle attracties in een pretpark zijn gebouwd met dikke mensen in gedachten en dat geeft ons heel wat stress. Zoveel zelfs dat we een dagje fun met familie of vrienden liever aan ons voorbij laten gaan of dat we vinden dat het onze eigen fout is dat we ergens niet...

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

“Ik daag je uit,” zei ik zonder te aarzelen, “om vanaf nu elke avond naar de frituur te rijden en frieten te gaan halen.”Ik was aan het bellen met een vriendin en ze had me net verteld dat ze die week al drie keer naar de frituur geweest was. En dat ze dat eigenlijk...