Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?

Hoe graag je jezelf en je lichaam ook ziet, iedereen heeft weleens een slechte dag. Zo eentje waarop alles tegenzit, je geen energie hebt en je spiegelbeeld allesbehalve aangenaam is om naar te kijken. Dat is heel normaal en hoort gewoon bij een leven als mens. Maar ja, dat helpt je natuurlijk niet echt verder als je je belabberd voelt.

En toch is het iets wat je moet onthouden, want het helpt om mild te zijn voor jezelf. Als je weet dat het een normaal onderdeel is van je weg naar een positieve relatie met jezelf en je lichaam, dan is het niet iets waar je je schuldig om moet voelen.

Want dat gebeurt weleens, dan mensen denken dat ze body positivity niet goed aan het doen zijn, omdat ze niet heel de tijd van zichzelf en hun lichaam houden.

Maar dat hoeft dus helemaal niet.

Wat je wel kan doen op zo’n slechte dag is je even afvragen of er een specifieke aanleiding is waardoor je je niet zo goed voelt. Soms is het echt gewoon een kwestie van oorzaak-gevolg.

Je hebt bijvoorbeeld slecht geslapen. Of je hebt de avond ervoor een discussie gehad met een vriendin. Of op het werk hoor je de laatste week niet anders dan dieetpraat van je collega’s. Als je de specifieke oorzaak kent, kan je dat aanpakken om je weer wat beter te voelen.

Heb je helemaal geen idee wat de oorzaak is? Dan kan je onderzoeken of je dat onaangename gevoel specifieker kan benoemen. Ben je kwaad? Verdrietig? Eenzaam? Gefrustreerd? Moe? Hongerig? Geïrriteerd? Onzeker? Als je dat weet, kan je ook beter bepalen wat je op dat moment nodig hebt om voor jezelf te zorgen.

Maar laten we eerlijk zijn … soms heb je ook helemaal géén zin om diep te graven in je gevoelens.

Dan wil je gewoon de dag doorkomen. En dat is ook ok!

In dat geval is het handig om een lijstje te hebben met allemaal dingen die je graag doet. Begin dit lijstje te maken op een goeie dag en vul het aan op momenten dat je opnieuw iets bedenkt. Hoe klein ook, schrijf het op en hou deze lijst bij. Dan kan je op een slechte dag je lijst er even bij nemen, alle activiteiten overlopen en er iets uitkiezen wat jou op dat moment het meeste aanspreekt. Zo verzet je je gedachten en gaat je dag hopelijk zonder al te veel drama voorbij …

Geen inspiratie? Hier vind je een voorbeeld van hoe zo’n lijstje eruit kan zien:

1. Slapen

2. Kattenfilmpjes kijken op YouTube

3. Je zus/broer/ouders/beste vriendin bellen

4. Tekenen

5. Lezen

6. Gaan eten met vrienden

7. Dansen

8. Een terrasje doen

9. Koken

10. Een Netflix-marathon houden

11. Mediteren

12. Boksen

13. Computerspelletjes spelen

14. Strijken

15. Muziek luisteren

16. Douchen

17. In je dagboek schrijven

18. Naar de bib gaan

19. Zingen

20. Dirty Dancing kijken met een pot Ben & Jerry’s in de hand

Nu, ik raad je aan om deze lijst minstens 3 keer zo lang te maken.

Ik merk namelijk bij mezelf dat op een slechte dag heel veel dingen op mijn lijst me niet aanspreken. Ik mag dan graag dansen, maar als ik weinig energie heb, is dat wel het laatste waar ik zin in heb. Dan is het soms pas bij item 17 dat ik denk: ok, dat lijkt me wel wat op dit moment.

Probeer je in ieder geval niet te verzetten tegen een slechte dag. Laat het toe, wees mild voor jezelf en doe wat voor jou goed voelt om de dag door te komen. En dan komt het positieve gevoel wel weer terug …

Ook interessant om te lezen:

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Je hebt beslist om te stoppen met diëten. Je bent het beu om altijd maar honger te hebben en hebt genoeg van continu je lichaam te haten. Je weet dat diëten je niet gelukkig maakt, dus je stopt ermee. Alleen heb je dat ondertussen al verschillende keren geprobeerd en...

10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

1 – “Hoe slechter jij je voelt over je lichaam, hoe beter dat is voor ons”Mijn lichaam is niet goed genoeg. Met die overtuiging begint voor veel mensen hun dieetverhaal. Ofwel ben je te zwaar. Of je hebt te veel cellulitis. Of je borsten zijn te klein. Of je buik te...

Verdienen dikke mensen respect?

Verdienen dikke mensen respect?

Dikke mensen verdienen het om met respect behandeld te worden. Niet waar, vonden heel wat mensen op Twitter, want respect heeft te maken met hoe je je als persoon gedraagt en niet hoe je eruitziet. Dat is een mooi argument in theorie, maar in de praktijk ligt het toch...