Selecteer een pagina

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

2 aug. 2022 | eten

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.

Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet bijvoorbeeld het aantal calorieën tellen dat je mag eten op een dag, of je mag geen koolhydraten en eiwitten samen eten, of je moet vijf pompelmoezen eten op een dag, of je mag niet meer eten na zes uur ’s avonds, …

Je weet wel wat ik bedoel, want jij hebt waarschijnlijk ook jarenlang allerlei diëten gevolgd en zit daardoor met allerlei regeltjes rond eten in je hoofd. Als je stopt met diëten, dan leer je om die regeltjes los te laten en weer naar je lichaam te luisteren. En toch kan het zijn dat je dan nog altijd niet de vrijheid rond eten ervaart waarop je gehoopt had. Waarom? Omdat die dieetmentaliteit nog altijd aanwezig is, maar in een andere vorm.

Gezonde leefstijl

Toen ik zelf besliste om te stoppen met diëten kwam ik al gauw uit op intuïtief eten. Het beeld dat ik daarvan had, was dat ik zonder moeite gebalanceerd zou eten. Af en toe eens wat chocolade en pizza, maar natuurlijk ook veel groenten en misschien zou ik dan wel helemaal geen snacks meer nodig hebben. Die ‘gezonde leefstijl’ waar iedereen het altijd over heeft, zou met andere woorden helemaal vanzelf gaan.

Maar daardoor bleven er regeltjes in mijn hoofd zitten. Dat idee van een gezonde balans betekende namelijk dat ik zonder moeite drie stukken fruit per dag zou eten en mijn bord voor de helft vol met groenten zou leggen. En dat werd onbewust een doel dat ik wilde bereiken.

En begrijp me niet verkeerd: er is niks mis met groenten en fruit eten. Uiteraard niet. Maar als ‘vijf stukken groenten en fruit eten per dag’ een regel wordt die je toch wel heel graag zou willen volgen, dan is dat geen vrijheid rond eten.

Volledige vrijheid

Zolang er onbewust een voorwaarde (‘ik mag chocolade eten, maar liefst pure en geen melkchocolade’) of een nummer (‘ik kan toch geen drie dagen achter elkaar frieten eten?’) aan eten vasthangt, ga je daar naar handelen en blijft die dieetmentaliteit in je hoofd zitten. Ook al zijn het ‘gezonde’ regeltjes die je in je hoofd hebt, dat is nog altijd een dieetmentaliteit.

Als je vrijheid rond eten wilt ervaren, dan moet je alle regeltjes en overtuigingen rond eten die je hebt, loslaten. Niet meer denken aan wat gezond en ongezond is, niet meer denken aan aantallen en nummers, niet meer denken aan dingen die ‘zouden moeten’ of ‘beter zijn’. Maar wel jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten wat je wilt, hoeveel je wilt en wanneer je wilt.

Dat is geen gemakkelijk proces, en het is ook niet voor iedereen op elk moment even geschikt om te doen. Maar als je ervoor kiest, dan is die vrijheid rond eten een van de beste dingen die je zal ervaren op je weg om dik én gelukkig te zijn.

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Sporten of niet sporten, aan jou de keuze

Net zoals je je relatie met je lichaam moet herstellen om uit de dieetcultuur te stappen, kan dat ook het geval zijn met sporten. Je kan leren om weer met plezier te bewegen, maar ook als dat niet lukt, hoef je je daar niet schuldig over te voelen.Je wilt graag...