Is fat shaming erger dan thin shaming?

22 feb. 2019 | video

In een discussie die gaat over fat shaming wordt ook altijd thin shaming erbij gehaald, want body shaming is altijd slecht. Maar wat betekenen die dingen eigenlijk? Kan je ze wel met elkaar vergelijken? En is het ene erger dan het andere?

Uitgeschreven tekst

Intro

Zowel thin shaming als fat shaming zijn een vorm van body shaming, maar je kan de twee toch niet helemaal met elkaar vergelijken.

Tekst

Hey, ik ben Veerle van Dik Gelukkig en in deze video geef ik een antwoord op de vraag: is fat shaming erger dan thin shaming?

Nu, om te beginnen even uitleggen wat fat shaming en thin shaming is. Fat shaming gaat erom dat mensen opmerkingen krijgen over dat ze dik zijn, dat ze eens wat minder moeten eten, en meer van die dingen. Het gaat er dus over dat andere mensen opmerkingen maken over jouw lichaam en/of gewicht. En thin shaming is hetzelfde, maar dan natuurlijk over het feit dat je heel dun bent.

Dat is fat shaming en thin shaming, en de vraag is dus: is fat shaming erger dan thin shaming?

En mijn antwoord daarop is: nee, het is niet erger, want beide zijn een vorm van body shaming in het algemeen en dat is nooit ok. Maar er is wel een verschil tussen de twee.

Want kijk, ook slanke mensen ontsnappen nu eenmaal niet aan de dieetcultuur waarin we momenteel leven. En ook zij kunnen zich slecht voelen over hun lichaam en dat niet voldoen aan het ideaalbeeld dat ons opgedrongen wordt. 

Dus zowel slanke mensen als dikke mensen kunnen een negatief lichaamsbeeld hebben en denken dat hun lichaam niet goed genoeg is. Maar het is wel alleen de dikke vrouw die die boodschap ook bevestigd krijgt door de maatschappij. 

En natuurlijk, zoals ik al zei, slanke mensen krijgen ook commentaren naar hun hoofd geslingerd van ‘zou je eens niet wat meer eten’. En die opmerkingen kwetsen ook. Dat is erg en dat zou niet mogen gebeuren. Maar de maatschappij op zich heeft geen probleem met een slank lichaam.

Terwijl dikke mensen ook van die kwetsende opmerkingen moeten incasseren en daarnaast moeten ze ook nog eens verwerken dat de maatschappij echt een probleem heeft met hoe ze eruitzien. 

Want wij kunnen bijvoorbeeld niet zomaar eender welke winkel binnenstappen en kleren vinden in onze maat. We worden over het algemeen minder betaald , we krijgen minder loon. Als we naar de dokter gaan, is het enige wat we te horen krijgen dat we moeten afvallen, ongeacht wat onze klachten zijn. En we lezen bijvoorbeeld ook bijna elke dag opnieuw dat we deel uitmaken van een wereldwijde epidemie. Dus de maatschappij heeft echt een probleem met dikke mensen.

En dat verschil, dat de maatschappij echt een onderscheid maakt tussen de twee, is wel een belangrijke nuance die je moet meenemen als de vergelijking wilt maken tussen fat shaming en thin shaming. Als je die discussie voert, moet je die nuance of dat aspect meenemen. 

Dus, conclusie: fat shaming is niet erger dan thin shaming, want ze zijn beide een vorm van body shaming en dat is nooit ok. Maar de maatschappij heeft wel vooral een probleem met dikke lichamen in vergelijking met slanke lichamen en dat is een aspect dat je niet mag vergeten.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe video’s?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

Hoeveel dagen achter elkaar kan jij frieten eten?

“Ik daag je uit,” zei ik zonder te aarzelen, “om vanaf nu elke avond naar de frituur te rijden en frieten te gaan halen.”Ik was aan het bellen met een vriendin en ze had me net verteld dat ze die week al drie keer naar de frituur geweest was. En dat ze dat eigenlijk...

Lees meer
Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Waarom stoppen met diëten zo moeilijk is

Je hebt beslist om te stoppen met diëten. Je bent het beu om altijd maar honger te hebben en hebt genoeg van continu je lichaam te haten. Je weet dat diëten je niet gelukkig maakt, dus je stopt ermee. Alleen heb je dat ondertussen al verschillende keren geprobeerd en...

Lees meer
10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

10 dingen die de dieetindustrie niet hardop zegt

1 – “Hoe slechter jij je voelt over je lichaam, hoe beter dat is voor ons”Mijn lichaam is niet goed genoeg. Met die overtuiging begint voor veel mensen hun dieetverhaal. Ofwel ben je te zwaar. Of je hebt te veel cellulitis. Of je borsten zijn te klein. Of je buik te...

Lees meer