Selecteer een pagina

Is fat shaming erger dan thin shaming?

22 feb. 2019 | buitenwereld

In een discussie die gaat over fat shaming wordt ook altijd thin shaming erbij gehaald, want body shaming is altijd slecht. Maar is het ene erger dan het andere? En kan je ze wel met elkaar vergelijken?

Uitgeschreven tekst

Zowel thin shaming als fat shaming zijn een vorm van body shaming, maar je kan de twee toch niet helemaal met elkaar vergelijken.

[muziek]

Hey, ik ben Veerle van Dik Gelukkig en in deze video geef ik een antwoord op de vraag: is fat shaming erger dan thin shaming?

Nu, om te beginnen even uitleggen wat fat shaming en thin shaming is. Fat shaming gaat erom dat mensen opmerkingen krijgen over dat ze dik zijn, dat ze eens wat minder moeten eten, en meer van die dingen. Het gaat er dus over dat andere mensen opmerkingen maken over jouw lichaam en/of gewicht. En thin shaming is hetzelfde, maar dan natuurlijk over het feit dat je heel dun bent.

Dat is fat shaming en thin shaming, en de vraag is dus: is fat shaming erger dan thin shaming?

En mijn antwoord daarop is: nee, het is niet erger, want beide zijn een vorm van body shaming in het algemeen en dat is nooit ok. Maar er is wel een verschil tussen de twee.

Want kijk, ook slanke mensen ontsnappen nu eenmaal niet aan de dieetcultuur waarin we momenteel leven. En ook zij kunnen zich slecht voelen over hun lichaam en dat niet voldoen aan het ideaalbeeld dat ons opgedrongen wordt.

Dus zowel slanke mensen als dikke mensen kunnen een negatief lichaamsbeeld hebben en denken dat hun lichaam niet goed genoeg is. Maar het is wel alleen de dikke vrouw die die boodschap ook bevestigd krijgt door de maatschappij.

En natuurlijk, zoals ik al zei, slanke mensen krijgen ook commentaren naar hun hoofd geslingerd van ‘zou je eens niet wat meer eten’. En die opmerkingen kwetsen ook. Dat is erg en dat zou niet mogen gebeuren. Maar de maatschappij op zich heeft geen probleem met een slank lichaam.

Terwijl dikke mensen ook van die kwetsende opmerkingen moeten incasseren en daarnaast moeten ze ook nog eens verwerken dat de maatschappij echt een probleem heeft met hoe ze eruitzien.

Want wij kunnen bijvoorbeeld niet zomaar eender welke winkel binnenstappen en kleren vinden in onze maat. We worden over het algemeen minder betaald , we krijgen minder loon. Als we naar de dokter gaan, is het enige wat we te horen krijgen dat we moeten afvallen, ongeacht wat onze klachten zijn. En we lezen bijvoorbeeld ook bijna elke dag opnieuw dat we deel uitmaken van een wereldwijde epidemie. Dus de maatschappij heeft echt een probleem met dikke mensen.

En dat verschil, dat de maatschappij echt een onderscheid maakt tussen de twee, is wel een belangrijke nuance die je moet meenemen als de vergelijking wilt maken tussen fat shaming en thin shaming. Als je die discussie voert, moet je die nuance of dat aspect meenemen.

Dus, conclusie: fat shaming is niet erger dan thin shaming, want ze zijn beide een vorm van body shaming en dat is nooit ok. Maar de maatschappij heeft wel vooral een probleem met dikke lichamen in vergelijking met slanke lichamen en dat is een aspect dat je niet mag vergeten.

Ook interessant:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Lees meer
Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Lees meer
Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...

Lees meer