Selecteer een pagina

Als je mij in enkele woorden zou moeten beschrijven aan een onbekende, dan zou ‘dik’ daar zeker tussen zitten. Het is nu eenmaal een kenmerk dat bij me hoort. Maar ik ben ook meer dan enkel de omvang van mijn lichaam.

Het is in onze maatschappij moeilijk om níét bezig te zijn met je lichaam. Je krijgt continu reclameboodschappen te horen die zeggen dat je een probleem hebt – rimpels, cellulitis, futloos haar – en hoe je dat kan oplossen. En daar horen meestal ook beelden bij van vrouwen die perfect lijken op elk vlak.

Dan is het toch niet verwonderlijk dat we ons met z’n allen zorgen maken over hoe we eruitzien?

En als je dik bent, krijg je nog meer te verduren. Van compleet onbekenden die je op straat naroepen, tot dokters die je elke keer opnieuw aansporen om toch maar iets te doen aan je gewicht. Het houdt gewoon niet op.

En als je je leven lang bijna alleen maar gewezen wordt op je dik-zijn, dan wordt dat je identiteit.

Je kan het niet meer loskoppelen van wie je bent. Het is het eerste wat mensen zien én onthouden. Met het gevolg dat je ook over jezelf op die manier gaat denken. Zo was dat bij mij toch het geval.

Mijn lichaam was niet goed genoeg. En ik was mijn lichaam. Dus ik was niet goed genoeg.

Geen wonder dat ik zo’n negatief zelfbeeld had.

Dat veranderde toen ik me ging verdiepen in de wereld van body positivity. Hoe meer ik erover las, hoe meer mijn lichaam iets werd waar ik positief over kon zijn. Het werd een deel van mij waar helemaal niks mis mee is. Wat een bevrijding!

Daarom sta ik ook achter de boodschap om van je lichaam te houden.

In een wereld waar je bijna gedwongen wordt om negatief te denken over jezelf en je lichaam, is ‘houden van’ een revolutionaire handeling die ik iedereen toewens.

Maar tegelijkertijd wil ik ook dat ons uiterlijk, ons lichaam, ons gewicht iets neutraals wordt.

Iets waar we helemaal niet mee moeten bezig zijn. Iets wat gewoon ís.

Hoeveel energie steken we niet in ons zorgen te maken over ons lichaam en hoe we eruitzien? Zou het niet heerlijk zijn als we ons daar geen zorgen meer over zouden maken? Beeld je eens in wat je allemaal kan doen met de extra tijd en energie die je dan hebt!

Maar om dat te kunnen bereiken moet je je lichaam loskoppelen van je identiteit. Want je bent echt wel meer dan alleen je lichaam. Het is maar een deel van wie je bent. Er zijn nog zoveel andere dingen die jou jóú maken.

Een positief zelfbeeld ontwikkelen begint dus met je te focussen op andere positieve aspecten dan je lichaam.

En ik weet dat het moeilijk is om te doen als je al je hele leven lang het tegenovergestelde doet. Dat het niet gemakkelijk is om te onthouden dat je een prachtig geheel bent van positieve elementen. Het vraagt tijd. En oefening.

Daarom heb ik een aantal tips verzameld die jou kunnen helpen om je zelfbeeld te verbeteren:

1. Maak een zelfwaarderingsinventaris

Neem een blad papier en schrijf 10 (of meer) positieve dingen op over jezelf die niets met je lichaam of je uiterlijk te maken hebben. Hou dit lijstje goed bij en lees het regelmatig.

Moeite om aan 10 kenmerken te geraken? Misschien geeft dit je wel inspiratie:

Ik ben een krak in wiskunde.

Ik ben een goed baasje voor mijn katten.

Ik heb dat project op het werk fantastisch gedaan.

Mijn vrienden kunnen altijd bij mij terecht voor een luisterend oor.

2. Neem dagelijks een waarderingspauze

Dit sluit aan bij de zelfwaarderingsinventaris. Alleen ga je hier niet je lijstje lezen, maar eventjes stilstaan bij alles wat je die dag al verwezenlijkt hebt.

Zoek elke dag een plaatsje waar je één of twee minuten rustig kan zijn. En som dan op welke positieve dingen je die dag al allemaal gedaan hebt, hoe klein ook:

Ik heb de afwasmachine leeggemaakt.

Ik ben kalm gebleven tegen die onvriendelijke persoon.

Ik ben voor mezelf opgekomen tegen die onvriendelijke persoon.

Ik heb een uurtje ontspannen gelezen en goed gezorgd voor mezelf.

3. Laat het idee van perfectionisme los

Ha! Die heb je nog nooit gehoord, hè. 😉

Maar heb jij al weleens een foute beslissing genomen? Of iets gedaan waar je later spijt van had? Proficiat, dan ben je een mens!

Iedereen op deze planeet vergist zich en maakt fouten. Want perfect bestaat niet. En hoe eerder je dat idee aanvaardt, hoe beter het is voor je zelfbeeld.

Natuurlijk is dat moeilijk. Maar oefening baart kunst. En voor mij helpen mantra’s goed. Als ik voel dat mijn perfectionisme me tegenhoudt om iets te doen, dan schakel ik onmiddellijk in mantramode:

Niemand is perfect

Goed is goed genoeg

F**k perfectionisme!

Wie niets doet, kan ook niets fout doen

Houden van je lichaam is dus maar een deel van een positief zelfbeeld. Het is belangrijk om aan beide aandacht te geven om Dik Gelukkig te worden.

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...