Selecteer een pagina

Een belangrijk moment voor veel mensen op hun weg naar zelfacceptatie, is wanneer ze hun weegschaal buitengooien. Want als je stopt met jezelf elke dag te wegen, dan worden je ochtenden een pak vrolijker.

Toen ik al een tijdje bezig met body positivity en fat acceptance, geraakte ik er meer en meer van overtuigd dat diëten niet de oplossing was. En dat iedereen me maar moest aanvaarden met ál mijn kilo’s.

Maar in de praktijk stond ik nog altijd elke dag op de weegschaal.

En dat cijfer op de weegschaal beheerste op een manier mijn leven, want er hing veel vanaf: hoe ik me voelde, wat ik mocht eten (of eerder wat ik níét mocht eten), wat ik waard was …

Tot ik iets las over de yay-scale : een weegschaal die geen cijfers heeft, maar woorden zoals ‘perfect’, ‘hot’ en ‘sexy’. En ik dacht: als ik zoiets zou zien ’s morgens, dan zou mijn dag al een stuk positiever beginnen.

Ik begon me dan ook af te vragen waarom ik mijn dag dan eigenlijk nog negatief wou laten beginnen. Ik wist dat het cijfer op die stomme weegschaal altijd ‘te hoog’ zou zijn. Dat ik nooit het ‘perfecte’ cijfer te zien zou krijgen. Dus waarom hield ik dat ding eigenlijk nog?

En dat was de dag waarop onze weegschaal bij het vuilnis beland is.

Dat was in het begin wel afkicken. Want ik was zo gewoon om ’s morgens op dat ding te gaan staan. Wat moest ik nu dan in de plaats doen? Het antwoord was simpel natuurlijk: niks. Gewoon tanden poetsen, douchen en aankleden.

En dat werd al gauw het nieuwe normaal: geen stress meer vlak voordat ik op de weegschaal stapte en geen cijfertje meer dat mijn ochtend verknalde.

Natuurlijk was mijn weegschaal buitengooien geen wondermiddel. Het zorgde er niet voor dat ik ineens van de ene op de andere dag zonder zorgen of twijfels door het leven ging. Maar voor mij was het wel een belangrijke stap.

En als jij nog niet klaar bent om die weegschaal weg te gooien, dan is dat ook oké. Maar ik hoop dat je je wel kan afvragen of je ‘m écht nodig hebt. Of dat je er op z’n minst een betere relatie mee kan opbouwen.

Laat dat cijfer niet je ochtend, je dag of je leven bepalen.

En gebruik het waarvoor het dient: om een algemene richtlijn te krijgen. Want één of twee kilo’s meer wegen dan de dag ervoor is geen ramp. Nee, ook niet als je dik bent! Het is pas als je veel bijkomt (of afvalt) op korte tijd zonder duidelijke reden, dat je je vragen moet beginnen stellen.

Maar weet je wat? Dat merk je ook wel zonder die weegschaal. Want dat voel je aan je kleren en aan je energieniveau.

Dus mijn advies: gooi die weegschaal buiten. Je ochtenden worden er echt een stuk vrolijker door! 

PS Kleine disclaimer: als jij voor eender welke (medische) reden een weegschaal móét gebruiken, gooi die dan alsjeblieft niet buiten en bespreek alles eerst met je hulpverlener.

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...