Selecteer een pagina

Slank en gelukkig zijn. Dat is het ultieme doel voor veel vrouwen. En dus beginnen we met z’n allen weer maar eens aan een nieuw dieet. Want dat is de enige manier om onbezorgd en vrij door het leven te kunnen huppelen. Toch?

Ik herinner me nog dat ik bij elk nieuw dieet dat ik begon, ook een beeld van mezelf in de toekomst had. Ik zou slank zijn, uitbundig, populair. En ik zou eindelijk kleren kunnen kopen in de ‘normale’ kledingwinkels.

Ik zou een nieuwe, verbeterde versie van mezelf worden!

Misschien ken je het gevoel wel. Want als je ooit al eens aan een dieet begonnen bent, dan weet je dat er meer achter zit dan enkel slank worden.

Afvallen betekent dat je graag gezien wilt worden, dat je gerespecteerd wilt worden en dat je gelukkig wilt zijn.

En dus ging ik elke keer op dieet. En viel ik af. Maar al die andere dingen die ik dacht dat zouden gebeuren, heb ik eerlijk gezegd nooit ervaren.

Normaal eten? Nee, want ik moest al die kilo’s eraf houden, dus ik kon nog steeds niet genieten van chocolade of frieten. Meer vrienden? Nee, want de klasgenoten die daarvoor niet met me optrokken, deden dat nu ook niet opeens, dus ik bleef me afvragen of anderen me wel tof vonden. Onbezorgd zijn? Nee, want mijn lichaam was nog steeds niet goed genoeg, dus ik bleef me zorgen maken over eten en slank zijn.

Toen zag ik het niet zo, maar nu is het glashelder: zolang ik dacht dat ik moest afvallen om gelukkig te zijn, was het resultaat net dat ik níét gelukkig was.

Want als ik op een ‘aanvaardbaar’ gewicht zat, dan had ik stress omdat ik wist dat ik opnieuw zou bijkomen als ik te veel at. En als ik dik was, dan leefde ik ook in stress, omdat ik mezelf en mijn lichaam niet goed genoeg vond.

Maar ja, wat is het alternatief? 

Je hoort al heel je leven dat je slank moet zijn om gelukkig te zijn, dus dan is diëten de enige optie. Alleen klopt dat helemaal niet … Je kan ervoor kiezen om het helemaal anders te doen.

Je kan nu al de dingen doen die je denkt pas te verdienen als je het ideale lichaam hebt.

Dat geloof je misschien niet, maar ga voor jezelf eens na welke positieve resultaten je allemaal verwacht wanneer je het perfecte gewicht hebt.

Meer energie hebben. Aantrekkelijk zijn. Mooiere kleren dragen. Je lichter voelen. Meer zelfvertrouwen hebben. Eindelijk helemaal jezelf zijn.

Maar deze dingen kan je ook nu al doen, hoeveel je ook weegt en hoe je lichaam er ook uitziet. Je kan er nu, op dit moment, voor kiezen.

Door op zoek te gaan naar plussize kleding en nu al te dragen wat je wilt. Door meer te bewegen en je nu al fitter te voelen. Door op dates te gaan en je nu al sexy en aantrekkelijk te voelen. Door een cursus te volgen en nu al je leven te verrijken.

Is dat gemakkelijk? Nee, natuurlijk niet! Je hebt er heel wat moed voor nodig en dat gaat met vallen en opstaan. Maar het kán wel.

Waarom zou je wachten op de positieve resultaten tot je slank bent, als je nu al het leven kan creëren dat je verdient?

Het lijkt misschien de slechtste uitkomst omdat je er geen kilo’s mee verliest. Maar als het worstcase-scenario betekent dat je gelukkig wordt … is het dan echt zo slecht?

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...