Selecteer een pagina

27 okt. 2015 | blog

Veel vrouwen zijn grote fan van Weight Watchers. Omdat het niet gaat om een dieet, maar om een ‘verandering van levensstijl’. En dat, denken ze, zorgt ervoor dat je blijvend afvalt. Maar is dat wel zo? Werkt Weight Watchers echt? Hun eigen cijfers laten in ieder geval een heel ander verhaal zien.

Vraag aan 10 vrouwen welke diëten ze ooit al eens gevolgd hebben en ik ben er zeker van dat meer dan de helft op een of andere manier iets met Weight Watchers heeft gedaan. Het is een bekende naam in dieetland. En het begrip ‘punten tellen’ is iets waar we al lang niet meer van opkijken

Wie het programma volgt, is razend enthousiast. Want het werkt écht! Het is namelijk geen dieet, maar een manier om je eetgewoonten blijvend te veranderen. En de bijeenkomsten zijn een extra motivatie om door te zetten. Het lijkt wel de gouden succesformule om af te vallen!

Maar laten we eens onderzoeken hoe goed Weight Watchers echt werkt.

Hiervoor kunnen we cijfers gebruiken van het dieetbedrijf zelf.

In 2001 hebben ze namelijk een studie uitgevoerd onder mensen in Noord-Amerika die met het programma van WW hun streefgewicht bereikt hadden. Ze onderzochten of deze personen na 1, 2, en 5 jaar nog steeds op dit streefgewicht zaten. In 2007 is er een update van deze studie gepubliceerd. Genoeg materiaal dus om berekeningen op uit te voeren.

We beginnen bij het begin:

Wie heeft er deelgenomen aan het onderzoek?

De onderzoekers hebben een willekeurige selectie gemaakt uit de Lifetime Members van Weight Watchers. Dat zijn de meest succesvolle leden: zij behaalden hun streefgewicht en konden dat gedurende 6 weken behouden.

De volgende vraag is dan: hoe representatief is die groep eigenlijk? Met andere woorden: hoeveel procent van alle WW-leden is Lifetime Member? Of nog anders gezegd:

Hoeveel procent van alle WW-leden slaagt erin om haar streefgewicht te halen?

In het onderzoek van 2001 staat dat er gedurende de onderzochte periode van 5 jaar 189.780 Lifetime Members waren. Laten we er 190.000 van maken om gemakkelijker te kunnen rekenen. Dat is een gemiddelde van 38.000 per jaar.

Maar daarmee hebben we ons antwoord nog niet, want we willen natuurlijk weten hoeveel procent dat is in vergelijking met álle WW-leden. Rond de tijd van het onderzoek waren er 600.000 actieve leden (volgend dit artikel) en dat is zowat het enige cijfer dat ik kan vinden, dus daarmee gaan we verder.

En dan rekenen we uit: 38.000 van 600.000 is 6,3 %.

Dat betekent dat 6% van iedereen die met Weight Watchers begint, haar streefgewicht behaalt.

Dat is nu niet bepaald een cijfer waarvan ik een gat in de lucht spring, maar goed …

Laten we dan nog even verdergaan met de volgende vraag:

Hoeveel gewicht verliezen ze dan gemiddeld om dat streefgewicht te behalen?

Volgens het onderzoek was het gemiddelde startgewicht 74 kg en de gemiddelde BMI 27. Dat betekent dat de deelnemers gemiddeld 1,65 m groot waren. Ik ga ervan uit dat iemand die met WW begint, naar een gewicht wil gaan dat haar BMI in de categorie ‘normaal’ plaatst – bijvoorbeeld 23. Onze gemiddelde deelnemer valt dan ongeveer 10 kilo af om haar streefgewicht te bereiken.

Interessant, maar dat zegt nog altijd niets over het resultaat op lange termijn, waar dit onderzoek uiteindelijk om draait. Dus uiteindelijk is er de vraag waar we écht een antwoord op willen:

Hoeveel mensen zitten na 5 jaar nog steeds op (of onder) hun streefgewicht?

Het antwoord is 16,2 %.

Maar wacht even voordat je helemaal enthousiast geraakt over dit cijfer. Want dit is 16 % van de mensen uit het onderzoek, en dat was al maar 6 % van alle WW-leden.

Dus we rekenen even uit: 16,2 % x 6,3 % = 1,02 %.

1 % van iedereen die met Weight Watchers begint, zit na 5 jaar nog steeds op (of onder) haar streefgewicht.

Stel je voor dat ze dát vertelden tegen iedereen die voor de eerste keer naar een bijeenkomst ging:

“Welkom bij Weight Watchers, mevrouw. U hebt 1 % kans om 10 kilo af te vallen en dat zo te houden na 5 jaar. Betaalt u cash of met de kaart?”

Ik denk dat niemand zich nog zou inschrijven.

En toch concludeert het onderzoek (vrij vertaald) dat het beter haalbaar is dan algemeen wordt aangenomen om een indrukwekkende hoeveelheid gewichtsverlies te behouden op lange termijn.

1 persoon op 100 die na 5 jaar erin slaagt om 10 kg eraf te houden, dat is indrukwekkend? Ik denk dat Weight Watchers en ik niet hetzelfde woordenboek gebruiken.

Maar goed, laat me nog één keer herhalen wat het onderzoek van WW zelf aantoont:

Eén persoon op 100 die start met Weight Watchers kan 10 kilo afvallen en die kilo’s er na 5 jaar ook af houden.

Laat je dus alsjeblieft nooit meer wijsmaken dat Weight Watchers echt werkt!

Dit blogbericht is bebaseerd op dit artikel van fatfu.

[bctt tweet="Werkt Weight Watchers echt? Volgens hun eigen cijfers niet zo goed als je zou denken ..."]

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...