Selecteer een pagina

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

14 sep. 2021 | lichaamsbeeld

Wanneer dikke mensen zich niet zo goed in hun voelen, is de oplossing duidelijk: op dieet gaan en afvallen. Maar daarmee ga je voorbij aan het werkelijke probleem en help je jezelf op lange termijn helemaal niet vooruit.

Je voelt je al een tijdje niet meer zo goed in je vel. De weegschaal geeft ’s ochtends een hoger getal aan dan je zou willen. Je lievelingsbroek zit net een beetje te strak. En wanneer je in de spiegel kijkt, word je niet blij van wat je daar ziet.

Gelukkig weet jij precies wat je moet doen om je weer goed in je vel te voelen: op dieet gaan en afvallen!

Maar ben je daar echt zeker van?

Negatieve boodschappen

Als je dik bent, is het heel logisch dat je denkt dat je lichaam een probleem is dat opgelost moet worden. Die boodschap krijgen we in onze maatschappij namelijk continu te horen, zowel subtiel als wat minder subtiel.

In een reclame voor een of ander dieetprogramma is de boodschap heel expliciet: je moet afvallen om gelukkig te worden. Maar je krijgt diezelfde boodschap ook onbewust mee als je overal alleen maar dunne mensen ziet. En dat is wel degelijk wat er gebeurt, want het huidige slanke schoonheidsideaal zie je overal terug. In films, op reclameborden, in magazines, op tv. Of heb jij onlangs nog een presentator op je tv-scherm gezien die dik is? Nee, dat dacht ik al …

Het is dan ook niet verwonderlijk dat jij je in onze maatschappij met een dik lichaam niet goed in je vel voelt.

Jouw lichaam is niet het probleem

En dus ga je op dieet, want we weten allemaal dat diëten ervoor zorgt dat je gaat afvallen (en daardoor dun wordt – én gelukkig!). De kilo’s vliegen er inderdaad vanaf en je krijgt langs alle kanten complimentjes dat je er zo goed uitziet. Dat voelt heerlijk en je voelt je steeds beter in je vel.

Tot je weer bijkomt. Dat is bijna onvermijdelijk, want diëten werkt niet op lange termijn voor de grote meerderheid van mensen die aan een dieet beginnen. Dat is waarschijnlijk ook jouw ervaring met alle diëten die je in je leven al geprobeerd hebt.

En hoe meer kilo’s er weer aanvliegen, hoe minder complimentjes je krijgt. In plaats daarvan krijg je misschien zelfs opmerkingen over hoe jammer het is dat je jezelf weer hebt laten gaan. Daardoor voel je je slecht over je lichaam én over jezelf (“Ik heb ook echt geen enkel doorzettingsvermogen, hè!”).

Gevolg: je voelt je weer slecht in je vel. En omdat je denkt dat je lichaam daarvan de oorzaak is (want toen je dunner was, voelde je je wél goed), ga je opnieuw op dieet.

Alleen is jouw lichaam hier niet het probleem.

Sociale acceptatie

De echte reden waarom jij je beter voelt in je vel wanneer je afvalt, is niet omdat je dunner bent, maar omdat je dan sociaal aanvaard wordt.

En natuurlijk zijn sommige dingen wat gemakkelijker als je buik niet in de weg zit (veters binden, iemand?), maar het zit veel dieper dan dat. De complimentjes die je krijgt geven je het gevoel dat mensen je accepteren, dat je erbij hoort. Dat is een fijn gevoel en daar ben je als mens niet ongevoelig voor. Het is dus heel logisch dat je daar telkens opnieuw naar op zoek gaat.

Het probleem is alleen dat op die manier jouw goed-in-je-vel-gevoel afhankelijk is van wat anderen vinden over je lichaam. En dat bevestigt dan weer jouw idee dat je lichaam er op een bepaalde manier ‘hoort’ uit te zien.

Maar dat is geen houdbare situatie. Want jouw lichaam verandert continu. Niet alleen in gewicht, maar bijvoorbeeld ook door ouderdom, ziekte of zwangerschap. Je lichaam is ervoor gemaakt om zich aan te passen aan allerlei verschillende levensfases en kan er dus helemaal niet altijd hetzelfde uit blijven zien.

Als je je geluk laat afhangen van een ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt, dan ga je je nooit goed in je vel voelen. Er zijn namelijk te veel onvoorspelbare omstandigheden die dat gevoel helemaal overhoop kunnen gooien.

Rust in je lijf en in je hoofd

De oplossing is dan ook niet om je lichaam te veranderen, maar wel hoe je over je lichaam denkt.

Wanneer je leert om je lichaam te accepteren, weet dat een dik lichaam niets is om je voor te schamen, leert om te stoppen met diëten en voelt dat het ok is om dik te zijn … dan vind je rust in je lijf en in je hoofd.

Wil dat dan zeggen dat je nooit meer een slechte dag hebt? Tuurlijk niet, maar ook dunne mensen hebben dagen waarop ze niet tevreden zijn over hun lichaam of hoe ze eruitzien. Niemand is 100% van de tijd compleet happy met hun lichaam en dat is ook niet het doel. Het is al mooi als je je over het algemeen goed voelt in je vel, en dat kan ook als je dik bent.

Sterker zelfs, dat is iets wat je nooit gaat ervaren als je telkens maar opnieuw op dieet gaat om af te vallen. Want dan focus je je op hoe je lichaam er niet uitziet of hoe het er moet uitzien en op die manier blijf je geobsedeerd door je lichaam. Terwijl je net op zoek bent naar een manier om niet heel de dag bezig te zijn met je lijf.

Om je goed te voelen in je vel is het dan ook beter om Dik Gelukkig te worden en te leren om jezelf te accepteren, onvoorwaardelijk jezelf te zijn, en weer rust te ervaren rond je lichaam. Daar mag je nu, op dit moment, zonder schaamte of schuldgevoel voor kiezen, want jij hebt geen goedkeuring of toestemming nodig van anderen om jezelf graag te zien!

Ook interessant:

Eeuwenoud dieetleed

Eeuwenoud dieetleed

Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Dikke mensen zijn geen teflon-pannen

Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn

Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...