Selecteer een pagina

Je obsessie met eten loslaten: een paradoxale oplossing

15 jan. 2019 | eten

Om je obsessie met eten los te laten moet je obsessief met eten aan de slag gaan. Het klinkt enorm onlogisch, maar op lange termijn bereik je er net mee wat je wilt: een balans in je relatie met eten.

Ik denk dat we het erover eens zijn dat als je op dieet bent, dat je dan een obsessie met eten hebt. Toch? Continu nadenken over wat je wel en niet mag eten, de hele tijd verlangen naar eten omdat je honger hebt, op voorhand bedenken hoe je tijdens een etentje geen dessert gaat nemen, heel de dag door punten of calorieën tellen, in gedachten de inhoud van je keukenkasten afgaan om te bedenken waar er nog een stuk chocolade ligt, …

Als je de hele dag door in beslag genomen wordt door eten, dan is de balans zoek en ben je obsessief bezig met eten. Het is exact wat er gebeurt als je op dieet staat.

En daar wil je graag vanaf. Je wilt weer een gewone relatie met eten, zonder stress en zonder gedoe. Een stuk taart eten zonder een paniekaanval te krijgen. Genieten van feestjes zonder je op voorhand zorgen te maken. Geen honger lijden en geen eetbuien meer hebben.

Afleren om te diëten

Maar dat doe je niet even ‘zomaar’ als je al je leven lang op dieet staat.  Tijdens een dieet doe je alsof jij beter dan je lichaam wat je nodig hebt op het vlak van eten. Je eet wanneer je denkt dat je moet eten en niet wanneer je honger hebt. Je eet wat je denkt dat je moet eten en niet wat je lichaam nodig heeft. Je eet met het doel om je lichaam te veranderen en niet om het te voeden.

De dingen die je jezelf aangeleerd hebt om je lichaam om de tuin te leiden, moet je nu weer afleren. Je moet weer leren omgaan met elkaar en elkaar leren vertrouwen. Om weer in tune te geraken met je lichaam, moet je heel bewust bezig zijn met eten en je lichaam.

Wat voel je voordat je eet, terwijl je eet en nadat je gegeten hebt? Als je dat weet, heb je uiterst waardevolle informatie te pakken, maar die antwoorden komen niet vanzelf. Daarvoor moet je met je volle aandacht eten, denken en voelen. Jezelf continu vragen stellen over eten en je lichaam.

En dat is ook obsessief.

Je lichaam verzorgen

Waarom is deze obsessie met eten dan anders als die wanneer je op dieet staat? Het verschil zit ‘m in het doel op lange termijn.

Als je je relatie met eten wilt herstellen, wil je je lichaam verzorgen. Als je op dieet staat, wil je je lichaam veranderen. Bij een dieet wil je je lichaam controleren, zodat je het op lange termijn kan veranderen in een willekeurig model dat de dieetcultuur je opgelegd heeft. Het ene doe je uit respect voor jezelf en je lichaam, het andere uit een negatieve veroordeling. En dat is een essentieel verschil.

Als je je obsessie met eten wilt loslaten, moet je dus een tijdje obsessief bezig zijn met eten, maar op lange termijn is de uitkomst net dat je op een natuurlijke manier met eten kan omgaan.

Ook interessant:

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Waarom afvallen je niet gaat helpen om je beter in je vel te voelen

Wanneer dikke mensen zich niet zo goed in hun voelen, is de oplossing duidelijk: op dieet gaan en afvallen. Maar daarmee ga je voorbij aan het werkelijke probleem en help je jezelf op lange termijn helemaal niet vooruit.Je voelt je al een tijdje niet meer zo goed in...

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Laagdrempelig bewegen met deze vier YouTube-kanalen

Wil je graag bewegen, maar is een zware workout in de fitness geen optie voor jou? Dan zijn er online voldoende alternatieven te vinden waar je rustig in je woonkamer mee aan de slag kan, zoals yoga of stoelenfitness. Hier vind je vier YouTube-kanalen om je daarbij te...

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

Help, ik ben dik en ongezond, wat nu?

We weten ondertussen dat gewicht niet gelijkgesteld mag worden aan gezondheid, maar wat als je dik bent en ook een aandoening hebt die geassocieerd wordt met gewicht, zoals diabetes? Dan nog is de oplossing niet om af te vallen.Dik zijn staat niet automatisch gelijk...

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe updates?

Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief:

.

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.