Je obsessie met eten loslaten: een paradoxale oplossing

15 jan. 2019 | blog

Om je obsessie met eten los te laten moet je obsessief met eten aan de slag gaan. Het klinkt enorm onlogisch, maar op lange termijn bereik je er net het tegenovergestelde mee: een balans in je relatie met eten.

Ik denk dat we het er wel over eens zijn dat als je op dieet bent, dat je dan een obsessie met eten hebt. Toch?

Continu nadenken over wat je wel en niet mag eten, de hele tijd verlangen naar eten omdat je honger hebt, op voorhand bedenken hoe je tijdens een etentje geen dessert gaat nemen, heel de dag door punten of calorieën tellen, in gedachten de inhoud van je keukenkasten afgaan om te bedenken waar er nog een stuk chocolade ligt, …

Als je de hele dag door in beslag genomen wordt door eten, dan is de balans zoek en ben je obsessief bezig met eten. Het is exact wat er gebeurt als je op dieet staat.

En daar wil je graag vanaf. Je wilt weer een gewone relatie met eten, zonder stress en zonder gedoe. Een stuk taart eten zonder een paniekaanval te krijgen. Genieten van feestjes zonder je op voorhand zorgen te maken. Geen honger lijden en geen eetbuien meer hebben.

Maar dat doe je niet even ‘zomaar’ als je al je leven lang op dieet staat. 

Tijdens een dieet doe je alsof jij beter weet dan je lichaam wat je nodig hebt op het vlak van eten. 

Je eet wanneer je denkt dat je moet eten en niet wanneer je honger hebt. Je eet wat je denkt dat je moet eten en niet wat je lichaam nodig heeft. Je eet met het doel om je lichaam te veranderen en niet om het te voeden.

De dingen die je jezelf aangeleerd hebt om je lichaam om de tuin te leiden, moet je nu weer afleren. Je moet weer leren omgaan met elkaar en elkaar leren vertrouwen.

Om weer in tune te geraken met je lichaam moet je heel bewust bezig zijn met eten en je lichaam.

Wat voel je voordat je eet, terwijl je eet en nadat je gegeten hebt? Als je dat weet, heb je uiterst waardevolle informatie te pakken, maar die antwoorden komen niet vanzelf. Daarvoor moet je met je volle aandacht eten, denken en voelen. Jezelf continu vragen stellen over eten en je lichaam.

En dat is ook obsessief.

Waarom is deze obsessie met eten dan anders als die wanneer je op dieet staat? Het verschil zit ‘m in het doel op lange termijn.

Als je je relatie met eten wilt herstellen, wil je je lichaam verzorgen. Als je op dieet staat, wil je je lichaam veranderen.

Je lichaam verzorgen betekent dat je je lichaam gaat leren kennen en begrijpen, zodat je op lange termijn weer zonder nadenken en zonder stress met eten kan omgaan.

Bij een dieet wil je je lichaam controleren, zodat je het op lange termijn kan veranderen in een willekeurig model dat de dieetcultuur je opgelegd heeft.

Het ene doe je uit respect voor jezelf en je lichaam, het andere uit een negatieve veroordeling. En dat is een essentieel verschil.

Als je je obsessie met eten wilt loslaten, moet je dus een tijdje obsessief bezig zijn met eten, maar op lange termijn is de uitkomst net dat je op een natuurlijke manier met eten kan omgaan.

Ook interessant om te lezen:

Verdienen dikke mensen respect?

Verdienen dikke mensen respect?

Dikke mensen verdienen het om met respect behandeld te worden. Niet waar, vonden heel wat mensen op Twitter, want respect heeft te maken met hoe je je als persoon gedraagt en niet hoe je eruitziet. Dat is een mooi argument in theorie, maar in de praktijk ligt het toch...

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Als je kritiek geeft op berichten die gaan over afvallen en diëten, lees je nogal eens de reactie dat je niet zo snel beledigd moet zijn of dat je zelf niet goed in je vel zit als je zo negatief reageert. Maar dat is een onzinnig argument dat helemaal niet klopt....

Wat WW je niet vertelt over hun nieuwe dieetapp voor kinderen

Wat WW je niet vertelt over hun nieuwe dieetapp voor kinderen

Deze zomer heeft WW in de VS een dieetapp gelanceerd voor kinderen van 8 tot 17 jaar. Die actie kreeg wereldwijd kritiek door een hele hoop experts, maar WW zelf vindt het een prima idee. Want, zo beweren zij, onderzoek toont aan dat programma’s zoals die van hen geen...