Selecteer een pagina

Hoe kan je jezelf meer accepteren? Het antwoord op deze vraag ziet er voor iedereen anders uit, maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen die sowieso een positief effect op je gaan hebben.

Je kan bijvoorbeeld de weegschaal buitengooien, meer diversiteit in je sociale media opzoeken en spiegeloefeningen doen. Dat zijn dingen waar je op lange termijn steeds meer een positief zelfbeeld van krijgt.

Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik besef dat er nog iets anders is dat voor mij als eerste de start was naar een dik én gelukkig leven:

beseffen dat niet diëten ook een optie is.

Ik dacht altijd dat ik moest diëten en afvallen en slank worden. Het was de enige optie. Iedereen verwachtte het. Dat was nu eenmaal zo.

Maar toen ik de wereld van body positivity en fat acceptance ontdekte, zag ik dat het anders kon. Al die vrouwen die ongegeneerd dik waren, zich er niet voor schaamden, zich er niet voor verontschuldigden … Dik zijn en niet diëten, dat was blijkbaar gewoon mogelijk!

Dat was volgens mij het begin van alles. Niet dat ik toen van de ene op de andere dag miraculeus van mijn lichaam ging houden, maar gewoon al zien dat er een andere optie was, maakte me sterker. En ja, ik wist dat ik nog een lange weg te gaan had om tot dat punt te komen. Maar weten dat het een mogelijke uitkomst was, dat het een optie was waar ook ik voor kon kiezen … dat was een bevrijding.

Dus misschien is dit wel de eerste tip die ik wil geven aan iedereen die zich niet Dik Gelukkig voelt: weet dat je de keuze hebt om het anders te doen. Weet dat níét diëten en je níét schamen voor je lichaam ook kan. Dat ook jij het verdient om met respect behandeld te worden en jezelf graag te zien.

Jij kan – en mag – nu, op dit moment, ervoor kiezen om niet te diëten en jezelf graag te zien zoals je bent.

Als je die keuze maakt, heb je waarschijnlijk nog wel wat tijd nodig om dat ook in de realiteit toe te passen, maar dat je het anders wilt doen, is al een overwinning op zich.

Voor mij was de volgende stap om foto’s te blijven bekijken van dikke vrouwen die zich goed in hun vel voelden en om blogs te blijven lezen over fat acceptance. Hoe meer ik erover las, hoe meer het mijn wereld opende. Want zo begonnen stilaan positieve gedachten over dik zijn zich in mijn hoofd te nestelen.

Het maakte op dat moment ook niet uit of ik die dingen geloofde over mijn eigen lichaam. Op dat moment ging het er alleen over dat ik positieve dingen hoorde over iets wat tot dan toe alleen maar negatief geweest was.

Dat was de enige manier om mezelf ervan te overtuigen dat mijn lichaam ook goed genoeg was. Want uiteindelijk heb ik me al die negatieve oordelen over mezelf ook aangepraat en laten aanpraten door anderen. Je bent te dik, je moet afvallen, je bent niet goed genoeg voor deze maatschappij … Dat is de boodschap die je elke dag krijgt. En als je zo dikwijls hetzelfde hoort, dan ga je dat op den duur ook geloven.

Maar dat werkt dus ook met positieve gedachten.

Hoe meer je hoort dat je wél mooi bent, dat je wél goed genoeg bent, dat je wél liefde en respect verdient … hoe meer je dat ook gaat geloven.

Dat heeft tijd nodig, maar het werkt.

Dus ook al geloof je al deze dingen niet onmiddellijk over jezelf, blijf je omringen met mensen die je positieve boodschappen geven. Zo ga je er uiteindelijk zelf van overtuigd geraken dat ook jij goed genoeg bent zoals je bent. En dat je ervoor kan kiezen om niet te diëten, ook als je dik bent. Dat kan. En het mag.

Want het is echt waar: jij bent mooi, jij bent geweldig en jij verdient geluk en respect! En ik zal het hier nog heel dikwijls herhalen. Tot je er ook zelf van overtuigd bent …

[bctt tweet="Jij kan – en mag – nu, op dit moment, ervoor kiezen om niet te diëten en jezelf graag te zien zoals je bent. Ook als je dik bent."]

Ook interessant om te lezen:

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête

In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...

Wat als je een slechte dag hebt?

Wat als je een slechte dag hebt?

Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent

Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...