Praktische tips

5 dec. 2019 | tips

Leren houden van jezelf en je lichaam, daar heb je tijd voor nodig. Heel veel kleine dingen lang genoeg herhalen tot ze natuurlijk aanvoelen en je er blij van wordt. Op deze pagina verzamel ik allerlei praktische tips die je kunnen helpen om weer een positieve relatie op te bouwen met jezelf, je lichaam en eten. 

Maak verschillende strookjes papier en schrijf daarop een positieve gedachte of een positief kenmerk over jezelf. Verstop elk papiertje op een plaats waar je het onverwacht terug kan vinden, zoals in je jaszak of in je portefeuille.

Doe je favoriete outfit aan. Ja, ook om gewoon naar de winkel te gaan of je kinderen aan school op te halen.

Leer de signalen voor honger kennen die je lichaam je geeft. Een grommelende buik is namelijk niet de enige manier.

Andere signalen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je aan eten begint te denken, dat je geïrriteerd geraakt zonder aanwijsbare reden, dat je je niet meer kan concentreren of dat je hoofdpijn krijgt.

Gooi je weegschaal buiten. (Of als dat nog te moeilijk is: wacht tot de batterijen op zijn en vervang ze niet.) Focus je eens een tijdje op hoe je je voelt in plaats van op dat cijfer.

Maak een lijstje met alle negatieve gedachten die je hebt over jezelf en/of je lichaam, en ga voor elke overtuiging na waar die vandaan komt.

Als je weet waar die gedachten vandaan komen en je afvraagt of ze nog relevant zijn, is het soms gemakkelijker om ze los te laten

Knipoog naar jezelf telkens wanneer je in de spiegel kijkt.

Maak een playlist met liedjes die je kracht / vreugde / moed / energie geven en luister er regelmatig naar.

Neem heel veel selfies en laat heel veel foto’s van je nemen langs alle kanten. Hoe meer je jezelf ziet en je eigen lichaam gewoon wordt, hoe milder je ernaar gaat kijken.

Verander eens van look, bijvoorbeeld door je haren te knippen of te kleuren, of je kledingstijl te veranderen.

Hoe voel je je daar zelf bij? Hoe reageren mensen daarop? Vind je dat fijn? Of net vervelend? Waarom vind je dat?

Kies één maaltijd uit per dag of per week waarbij je heel aandachtig eet, zonder afleiding.

Doe dit een tijdje en kijk of het wat met je doet. Voelt het goed? Vind je het vervelend? Merk je sneller of je genoeg hebt? Heb je achteraf minder snel honger? Andere dingen die je opmerkt?

Schrijf elke dag één ding op dat je verwezenlijkt hebt, hoe klein ook. (Bijvoorbeeld de hond uitgelaten, een douche genomen, de afwasmaching uitgeladen, een project afgewerkt op het werk, …)

Schrijf je dieetautobiografie: maak een overzicht van alle diëten die je ooit al eens gevolgd hebt en wat je dat opgebracht heeft.

Het resultaat is meestal niet zo positief en erg confronterend.

Maak een lijstje met dingen die je niet durft omdat je dik bent, kies er eentje uit en doe dat (en merk dan dat de wereld niet vergaat).

Vier alle kleine stapjes die je zet op je weg naar meer zelfacceptatie.

Bijvoorbeeld dat je een kledingstuk gedragen hebt dat je ervoor niet durfde, een ijsje gegeten zonder je schuldig te voelen, of een negatieve gedachte over jezelf weten te stoppen.

Allemaal dingen die je gerust mag vieren met een vreugdedansje.

Durf af en toe eens egoïstisch te zijn, bijvoorbeeld door het laatste stuk taart te nemen.

Ga eens met jezelf op date. Trek iets moois aan waar je je goed in voelt, doe iets wat je leuk vindt, en geniet van je eigen gezelschap.

Haal kleren die niet meer passen weg uit je kleerkast. Gooi ze weg, breng ze naar een tweedehandswinkel of breng ze naar een kledingcontainer. Zorg ervoor dat je kleerkast vol hangt met kleren die passen en waarin je je goed voelt.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe tips?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Een inspirerende achtergrond voor je telefoon

Een inspirerende achtergrond voor je telefoon

De ideale plek voor een positieve quote of een inspirerende afbeelding? Je telefoon natuurlijk, want die gebruik je meestal meerdere keren per dag. Download hier een van mijn designs of leer hoe je je eigen ontwerp kan maken in Canva. Ik gebruik mijn telefoon meerdere...

Lees meer
BMI is BS: 5 weetjes over de BMI-formule

BMI is BS: 5 weetjes over de BMI-formule

De geschiedenis van BMI zit vol vreemde kronkels en feiten die je wenkbrauwen doen fronsen. Hieronder vind je vijf weetjes over BMI die aantonen dat deze formule niet zo wetenschappelijk onderbouwd is als we denken ...1 – statistische formuleDe formule die gebruikt...

Lees meer
Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Dikke mensen mogen niet beledigd zijn

Als je kritiek geeft op berichten die gaan over afvallen en diëten, lees je nogal eens de reactie dat je niet zo snel beledigd moet zijn of dat je zelf niet goed in je vel zit als je zo negatief reageert. Maar dat is een onzinnig argument dat helemaal niet klopt....

Lees meer