Praktische tips

5 dec. 2019 | tips

Leren houden van jezelf en je lichaam, daar heb je tijd voor nodig. Heel veel kleine dingen lang genoeg herhalen tot ze natuurlijk aanvoelen en je er blij van wordt. Op deze pagina verzamel ik allerlei praktische tips die je kunnen helpen om weer een positieve relatie op te bouwen met jezelf, je lichaam en eten. 

Geef je innerlijke kritische stem een naam en leg haar het zwijgen op telkens als ze van zich laat horen. “Nee, Brenda, ik wil het niet horen!” “Geert, mijn haar ligt wél goed vandaag!” “Sonja, ik apprecieer dat je mij wilt beschermen, maar ik heb hier nu geen behoefte aan.” 

Maak verschillende strookjes papier en schrijf daarop een positieve gedachte of een positief kenmerk over jezelf. Verstop elk papiertje op een plaats waar je het onverwacht terug kan vinden, zoals in je jaszak of in je portefeuille.

Doe je favoriete outfit aan. Ja, ook om gewoon naar de winkel te gaan of je kinderen aan school op te halen.

Leer de signalen voor honger kennen die je lichaam je geeft. Een grommelende buik is namelijk niet de enige manier.

Andere signalen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je aan eten begint te denken, dat je geïrriteerd geraakt zonder aanwijsbare reden, dat je je niet meer kan concentreren of dat je hoofdpijn krijgt.

Gooi je weegschaal buiten. (Of als dat nog te moeilijk is: wacht tot de batterijen op zijn en vervang ze niet.) Focus je eens een tijdje op hoe je je voelt in plaats van op dat cijfer.

Maak een lijstje met alle negatieve gedachten die je hebt over jezelf en/of je lichaam, en ga voor elke overtuiging na waar die vandaan komt.

Als je weet waar die gedachten vandaan komen en je afvraagt of ze nog relevant zijn, is het soms gemakkelijker om ze los te laten

Maak een tekening van jezelf (dat hoeft geen zelfportret te zijn, enkele streepjes met een cirkel als hoofd is ook al genoeg) en schrijf bij elk lichaamsdeel een neutraal of positief woord dat jij ermee kan associëren. Bij je neus schrijf je bijvoorbeeld klein, bij je buik schrijf je rond, en bij je benen schrijf je sexy. Als je alleen maar negatieve dingen kan bedenken, blijf dan zoeken tot je iets neutraal vindt.

Knipoog naar jezelf telkens wanneer je in de spiegel kijkt.

Maak een playlist met liedjes die je kracht / vreugde / moed / energie geven en luister er regelmatig naar.

Neem heel veel selfies en laat heel veel foto’s van je nemen langs alle kanten. Hoe meer je jezelf ziet en je eigen lichaam gewoon wordt, hoe milder je ernaar gaat kijken.

Verander eens van look, bijvoorbeeld door je haren te knippen of te kleuren, of je kledingstijl te veranderen.

Hoe voel je je daar zelf bij? Hoe reageren mensen daarop? Vind je dat fijn? Of net vervelend? Waarom vind je dat?

Kies één maaltijd uit per dag of per week waarbij je heel aandachtig eet, zonder afleiding.

Doe dit een tijdje en kijk of het wat met je doet. Voelt het goed? Vind je het vervelend? Merk je sneller of je genoeg hebt? Heb je achteraf minder snel honger? Andere dingen die je opmerkt?

Schrijf elke dag één ding op dat je verwezenlijkt hebt, hoe klein ook. (Bijvoorbeeld de hond uitgelaten, een douche genomen, de afwasmaching uitgeladen, een project afgewerkt op het werk, …)

Bel je beste vriend(in) op om iets te vieren wat je normaal gezien niet viert. Twee dagen achter elkaar de afwas gedaan? Feestje! Uit je bed gekomen? Confetti! Gepoetst? Een medaille! Eventjes aandacht geven aan iets wat je normaal gezien laat passeren kan je een fijne boost geven waardoor je weer een tijdje verder kan.

Schrijf je dieetautobiografie: maak een overzicht van alle diëten die je ooit al eens gevolgd hebt en wat je dat opgebracht heeft.

Het resultaat is meestal niet zo positief en erg confronterend.

Maak een lijstje met dingen die je niet durft omdat je dik bent, kies er eentje uit en doe dat (en merk dan dat de wereld niet vergaat).

Vier alle kleine stapjes die je zet op je weg naar meer zelfacceptatie.

Bijvoorbeeld dat je een kledingstuk gedragen hebt dat je ervoor niet durfde, een ijsje gegeten zonder je schuldig te voelen, of een negatieve gedachte over jezelf weten te stoppen.

Allemaal dingen die je gerust mag vieren met een vreugdedansje.

Durf af en toe eens egoïstisch te zijn, bijvoorbeeld door het laatste stuk taart te nemen.

Ga eens met jezelf op date. Trek iets moois aan waar je je goed in voelt, doe iets wat je leuk vindt, en geniet van je eigen gezelschap.

Haal kleren die niet meer passen weg uit je kleerkast. Gooi ze weg, breng ze naar een tweedehandswinkel of breng ze naar een kledingcontainer. Zorg ervoor dat je kleerkast vol hangt met kleren die passen en waarin je je goed voelt.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe tips?

Schrijf je in voor de Dik Gelukkig nieuwsbrief en ontvang elke maand een mailtje in je inbox met alle updates over nieuwe content, projecten waar ik mee bezig ben en andere interessante nieuwtjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Dik Gelukkig

Door je aan te melden krijg je één keer per maand mijn nieuwsbrief in je inbox. Ik ga je verder niet spammen en je kan je met één klik weer uitschrijven. Meer info vind je in de privacyverklaring.

Ook interessant:

Maak je eigen zelfzorgpakket

Maak je eigen zelfzorgpakket

Een zelfzorgpakket is een toolbox die jou helpt om jezelf te verzorgen op dagen waarop het allemaal niet zo goed gaat – want die hebben we allemaal weleens. En dan is het handig als je niet te veel moet nadenken over hoe je de dag zonder al te veel kleerscheuren kan...

Lees meer
Recensie: Dumplin’ (Julie Murphy)

Recensie: Dumplin’ (Julie Murphy)

Het boek dat ik als tiener nodig hadDumplin' (Julie Murphy)De zestienjarige Willowdean woont in Clover City, een klein dorpje in de Amerikaanse staat Texas, dat bekendstaat om zijn jaarlijkse Miss Teen Bluebonnet Pageant. Ze heeft nul interesse in deze...

Lees meer
7 gedachten die verraden dat je nog altijd op dieet bent

7 gedachten die verraden dat je nog altijd op dieet bent

Stoppen met diëten voelt voor veel mensen dikwijls aan als een echte bevrijding. Maar soms is intuïtief eten nog altijd een vorm van diëten, zonder dat je het zelf door hebt. Herken jij één of meerdere gedachten in dit e-boek? Dan kan het zijn dat je nog altijd...

Lees meer